Hírek

2017.03.15. 11:43

Bátrak voltak és hősök lettek - Ünnepi megemlékezés Veszprémben

Veszprém – Ma újra meg kell küzdenünk a szabadságunkért, hiába vívták ki azt elődeink, mondta ünnepi beszédében Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

Marton Attila

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulóján a Dózsa György téren tartott városi megemlékezésen Fónagy János kiemelte, a forradalom öröksége arra figyelmeztet, a szabadságot soha nem adták és adják könnyen. Felidézte, 1848 márciusának hősei hétköznapi emberek voltak, ám felismerték, a nemzet szabadsága múlhat rajtuk, ezért vállalták sorsukat, és egyéni küzdelmeik közös akaratban fonódtak össze. Hősök voltak, akik elhozták Veszprémbe is a forradalom hírét, akik fegyvert ragadtak a szabadságért, és azok is, akik a hátországban áldozatot vállaltak tevékenységükkel, vagy megtakarított pénzükből támogatták a nemzetőrség felszerelését, mondta.

Fotó: Penovác Károly

Az egyéni áldozatvállalások nem jártak volna sikerrel összefogás nélkül, amely olyan közös lelki és szellemi erőt ad 1848 óta, hogy a független és szabad nemzet megtartásához bármikor meríthetünk belőle – fogalmazott a parlamenti államtitkár. Úgy vélte, Magyarország erős és bátor nemzet, amely kellő súllyal vehet részt az európai újratervezésben, jövőjéről azonban magának kell döntenie, kiállva értékei, a tudás, a rend, a biztonság, a nemzet és a család eszménye mellett, szögezte le Fónagy János. Kossuth Lajost idézve azzal fejezte be beszédét, „ezredéves történelmünk bizonyságul szolgál, hogy nem vagyunk gyermek-nemzet; 1849-iki történelmünk bizonyságul szolgál, hogy nem vagyunk elaggott nemzet".

A megemlékezésen műsort adtak a Dózsa György Általános Iskola diákjai. Az ünnepségen közreműködött a Magyar Honvédség Légierő Zenekara és Helyi Alakulata. A rendezvényt koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!