Hírek

2015.02.20. 14:48

Veszprémben és huszonnégy településen ma tartják az időközi választást

Időközi országgyűlési választást tartanak ma Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében. Az időközi választás vasárnap reggel 6 órától 19 óráig tart.

Balla Emőke

A mai időközi választás huszonöt település választópolgárait érinti. A veszprémieken kívül szavaznak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd és Vilonya választói.

A veszprémi választókerületben 92 szavazókörben szavaznak: Veszprémben 56 szavazókörben, a huszonnégy településen 36 szavazókörben. A választókerületben 74 ezer választópolgár szavazhat, 47 ezren Veszprémben, a többiek az egyéb településeken.

Azért kell választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét 2014. november 1-től uniós biztossá nevezték ki, így – mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen – lemondott országgyűlési mandátumáról.

A jelölteknek ajánlóíveken kellett megszerezni az induláshoz szükséges 500 érvényes támogató aláírást. Huszonkilencen vittek el ajánlóívet, a huszonkilenc jelöltből huszonhatan kérték, hogy a választási bizottság vegye nyilvántartásba őket. A bizottság tizenkét jelöltet vett nyilvántartásba, a szavazólapon ők szerepelnek: Kásler Árpád (A Haza Nem Eladó Mozgalom), Gerstmár Ferenc (Lehet Más a Politika), Némedi Lajos (Fidesz-KDNP), Kész Zoltán (független), Bősze Ferenc (független), Varga Péter Miklósné (Aquila Párt), Szentpáli Kolos (Magyar Munkáspárt), Varga-Damm Andrea (Jobbik Magyarországért Mozgalom), Szepessy Zsolt (Összefogás Párt), Karancsi Tibor (független), Horváth Lajos (független) és Papp András Pál (független).

Az időközi országgyűlési választáson is van lehetőség arra, hogy a választópolgár ne a lakóhelye szerinti szavazókörben voksoljon, azaz átjelentkezéssel szavazzon, de az időközi választáson csak az országgyűlési egyéni választókerületen belül lehet egyik településről a másikra átjelentkezni. Arra a kérdésre, hogy a veszprémi választókerületbe jelentkeztek-e át választópolgárok az elmúlt hónapokban, jelentős-e a Veszprémbe költözők száma, Mohos Gábor, a választási iroda vezetője úgy válaszolt: az állandó lakóhelyet létesítők sem januárban, sem februárban nem voltak nagyobb számban, mint a korábbi időszakban.

A választáson az szavazhat, aki szerepel a névjegyzékben. A szavazás feltétele, hogy a választópolgár személyazonosságát és lakcímét igazolja érvényes igazolvány bemutatásával: személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel vagy vezetői engedéllyel és lakcímigazolvánnyal.

Ha valaki a szavazás napján az értesítőben megjelölt szavazóhelyiségtől eltérő helyen, de a választókerület területén tartózkodik, átjelentkezési kérelmet nyújthatott be. Ha a választópolgár a szavazás napján külföldön tartózkodik, külképviseleti névjegyzékbe való felvételét kérhette. Külképviseleten harmincheten szavaznak. Ha a választópolgár egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, mozgóurnát kérhet.

Kampánycsend nincs. Vasárnap nem lehet választási gyűlést tartani, politikai reklámot közzétenni, valamint a szavazókörök bejáratától 150 méteren belül közterületen kampánytevékenységet folytatni.

A szavazókörök ma este hét órakor zárnak, késő este a feldolgozottság arányában lehet majd látni, melyik jelölt kapta a legtöbb szavazatot, a hivatalos eredményt azonban a választási bizottság állapítja meg, legkésőbb a választást követő hatodik napon belül.

Az elmúlt év parlamenti választását figyelembe véve, a Nemzeti Választási Iroda adatai alapján elmondhatjuk: Navracsics Tibor tavaly tavasszal 20 százalékponttal nyert az MSZP-s Pál Béla előtt (47-27 százalék volt az arány), a jobbikos jelölt 16 százalékot szerzett. A megye négy választókerülete közül a veszprémi kerületben sikerült ezzel a második legnagyobb arányban szavazatokat szereznie a Fidesz-KDNP-nek. Az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP választási szövetség ugyancsak ebben a választókerületben érte el a megyében a második legjobb szavazatarányt (27,64 százalék). Az LMP a veszprémi választókerületben szerepelt a legeredményesebben, 6,17 százalékot ért el. A mostani választáson induló tizenkét országgyűlési képviselőjelölt közül mindössze egy jelölt (Gerstmár Ferenc, LMP) van, aki már 2014 tavaszán is megmérette magát a parlamenti választáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!