Hírek

2013.01.25. 20:06

Zongor Gábor képei

Zongor Gábor festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken a művelődési központban, az eseményt összekötötték a magyar kultúra napjának megünneplésével.

Varga Domokos Péter

A kiállításra összegyűlt közönséget a művelődési központ igazgatója, Gróf Tibor köszöntötte. A tárlatot Veszeli Lajos, a Veszprémi Művész Céh céhmestere nyitotta meg. A művésztárs szólt kettőjük régi, baráti viszonyáról. Felidézte, hogy az aktív közéleti szereplő művészkörökben mindig félre tudta tenni a politikát, ilyenkor ő is egy volt a többi festő közül. Elemezte művészi útját, a zongori világot, képeit.

 

Zongor Gábor képeiből nyílt kiállítás a művelődési központban. Az alkotó Veszeli Lajossal, a Veszprémi Művész Céh vezetőjével beszélget. (Fotó: Varga Domokos Péter)


Hangsúlyozta, alkotásait legjobban talán a groteszk szó jellemzi, az aprólékos kidolgozottság mellett mindig valami meghökkentő elem is megjelenik képein.  Ma a magyar nemzet megmaradása nem olyan központi kérdés, mint a Himnusz szerzője, Kölcsey Ferenc korában - mondta többek között a magyar kultúra napján tartott ünnepi beszédében Erdősi Gábor önkormányzati képviselő. De hogy mekkora esélyünk van az Európai Unióban a minket megillető hely elnyerésére, talán nem érdektelen téma. Mint ahogy az sem, hogy milyen kihívások elé állítja a 21. század nemzeti kultúránkat. Ezekkel a problémákkal azonban minden európai kultúrnemzetnek szembe kell néznie. A kihívások között a szónok többek között a  kultúra iránti nagyfokú közönyt jelölte meg.

 

 

A Balatonfűzfő Kultúrájáért címet kapott személyek közül Horváth Károlyné, Milos József, Király Anita és Varga Jánosné. Ők Marton Béla polgármestertől (jobbra) vehették át az elismerést (Fotó: varga Domokos Péter)

A Balatonfűzfő Kultúrájáért elismerő címet öten vehették át Marton Béla polgármestertől: Horváth Irén tanárnő, Horváth Károlyné gondnok, Király Anita táncpedagógus, Milos József fotóművész, Varga Jánosné, Kádár Mária kézműves. Kihirdették Balatonfűzfői Hírlap által meghirdetett A város fotósa - a fotós városa, valamint a Fűzfő himnuszok és indulók pályázat nyerteseit is. A fűzfői életet legjobban megörökítő fotósnak Groszvald Attila bizonyult, a közönség a legnépszerűbb fűzfői himnusz szerzőjének Gerendás Lajost ítélet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!