Statisztikai adatok

2024.02.03. 15:39

Visszatértek a külföldi vásárlók, de nem a fővárosi lakáspiacra!

Hazánkban 2020-ban, a Covid csúcspontján 20-30%-kal kevesebb lakást adtak el külföldi vevőknek, mint korábban. A mélypontból lassan állt csak fel az ingatlanpiac, ráadásul át is alakult a vevőkör. Most a vidék a menő legalábbis a németeknél és hollandoknál, az oroszok viszont Budát részesítik előnyben.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: shisu_ka

A KSH rendre készít statisztikát abból, hogy a magyarországi ingatlanpiacon milyen nemzetiségű vevők jelennek meg és hova koncentrálódnak. A járvány előtt időkben a németek és kínaiak még fej-fej mellett voltak a csúcson, de a Covid az utóbbi vásárlókat megfelezte, és azóta se tértek vissza a piacra a tőlük megszokott, korábbi mértékben. A kiemelkedő vevőkör harmadik helyét most a szlovákok adják őket követik a románok, akik csak 2022-ben adták át az előzés lehetőségét északi szomszédainknak.

Jó hír, hogy 2022-ben majd 8 ezer lakást vettek meg külföldiek, ami rekordnak számít, hiszen előtte darabszámra sosem volt ennyi. Ugyanakkor markánsan megváltozott az értékesítések helyszíne. Míg a kínaiak, izraeliek, oroszok, britek inkább a fővárost kedvelték, addig a ma már döntő többségű német, holland és svájci vevők a vidék szerelmesei. Míg 2018-ban az összes vásárlásuk 42 százaléka jutott a fővárosra, addig 2022-ben már csak 33 százalék. Ezt már megérzi a fővárosi piac, ahogy a növekvő érdeklődést pedig a nyugati régiók.

2022 legnagyobb meglepetése még az volt, hogy az Egyesült Királyságból érkező vevők száma nagyon megugrott. Háromszor annyi lakást vásároltak nálunk, mint a járvány előtt, amikor még ráadásul EU-tagok is voltak. Ez a dinamika azt eredményezte, hogy tavaly a fővárosban már a brit volt – a kínai után – a legnagyobb lakás és házvásárló a piacon. A legtöbb nagyértékű budai ingatlan, ha külföldi kézbe kerül, akkor viszont nagy valószínűséggel most már keletről érkező vevője van. Mint azt egy szakértő megjegyezte, az oroszok, az ukránok és a románok keresik a nagyméretű luxusvillákat a fővárosban. Bár a románok szeretik a határmenti nyugodt kis házakat is, de a tehetősebb polgárokat inkább a főváros elitebb környékét célozzák meg.

Mindegy milyen nemzetiségű, ha házat keres, irány az ingatlanbazár.hu!


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!