szomorú statisztika

2018.12.17. 20:00

Balesetek az utakon: a felelőtlenség a legfőbb ok

Csaknem száz százalékban a felelőtlenség okozza a közlekedési baleseteket az utakon. Sajnos több is tragédiával végződik, idén eddig húszan vesztették életüket Veszprém megye útjain. A rendőrséget egyebek mellett a megelőzésről, illetve a biztonságos közlekedésről kérdeztük.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika/Napló

Szomorú statisztika

Tavaly október végéig 12-en haltak meg közlekedési balesetben Veszprém megye útjain, idén az említett időszakban 18-an – tudtuk meg a rendőrségtől. Néhány napja pedig a 8-as főúton további két ember halt meg egy Suzukiban amiatt, mert egy másik nekik csapódott, így idén eddig már húszan haltak meg az utakon Veszprém megyében.

Januártól október végéig, a rendőrség tájékoztatása szerint, tavaly 146-an sérültek meg súlyosan, idén 139-en, 2017-ben 324-en, idén pedig 373-an szenvedtek könnyebb sérülést az utakon az említett időszakban.

Vezet a gyorshajtás

A baleseteket csaknem száz százalékban a felelőtlenség okozta: a karambolok negyven százaléka gyorshajtásból, 20 százaléka elsőbbségből adódott, a többi kanyarodási okok, követési távolság, illetve gyalogos hibája miatt történt, és mindössze egy-egy százalékban játszott közre a jármű műszaki hibája, illetve a figyelmetlenség. Az adatok jelzik, mire kell figyelni a balesetek megelőzése érdekében – szögezte le a rendőrség.

Gyalogosgázolások a zebrán

Az elmúlt hetekben több gyalogost ütöttek el Veszprém megye útjain, kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken, ezért a rendőrség a hasonló esetek megelőzése érdekében azt javasolta, a járművezetők azokat a helyeket, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, fokozott figyelemmel, illetve a sebesség jelentős csökkentésével közelítsék meg, hogy elsőbbségadási kötelezettségüknek eleget tudjanak tenni. A gyalogosok akkor is körültekintően lépjenek le a járdáról, ha elsőbbségük van, így mindig nézzenek körül és győződjenek meg arról, hogy az autós meg tud-e állni, illetve ez szándékában áll-e. Ahol nincs a gyalogosnak elsőbbsége, győződjön meg az átkelés veszélytelenségéről, és a legrövidebb úton, gyorsan menjen át az úttesten. A jól látható ruházat viselése pedig mindig célszerű, lakott területen kívül kötelező.

Mire figyeljünk?

A rendőrség kiemelte, a biztonság érdekében, különösen este és kedvezőtlen látási körülmények között nagyon fontos, hogy indulás előtt az autó szélvédőjéről a párát, a jeget, valamint a havat alaposan és körbe takarítsuk le, mert ezek akadályoznak a látásban. Nem elegendő csak a sofőr előtt, egy tenyérnyi helyet megtisztítani!

A szélvédők szárításának legjobb módja, ha az üvegekre irányítjuk az intenzív fokozatra kapcsolt légkondicionálót. A havat pedig ne csak a szélvédőről takarítsuk le, hanem valamennyi jelző- és világító- berendezésről is, és amennyiben lehetőség van rá, a motorháztetőn, a gépkocsi tetején, illetve a csomagtartóján se hagyjanak havat, mert az közlekedés közben leesik és másokat veszélybe sodorhat.

A látást szolgálja az is, ha adott esetben használni tudjuk az ablaktörlő lapátokat, ezért legyen elegendő téli ablakmosó folyadék az autó tartályában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!