balesetmentesen

2019.10.03. 09:04

Őszi közlekedés: Vezessünk óvatosan!

Fokozott veszélyhelyzettel kell számolniuk a közlekedőknek a megváltozott időjárási-, és útviszonyok miatt, közölte a rendőrség.

Kovács Erika

Forrás: Rendőrség

Ősszel rövidebbek a napok, és párás, ködös, esős idő nehezíti a közlekedést. Ezért, a biztonság érdekében, nagyon fontos, hogy készüljünk fel a megváltozott körülményekre! Így mielőtt útnak indulunk, ellenőrizzük a gumiabroncsokat, a nyomást, a bordázat mélységét. Lehetőleg ne használjunk négy milliméternél kisebb mintázat-mélységű gumiabroncsot, és a téli abroncsot időben szerezzük be, majd szereltessük fel.

Őszi reggeleken párás, deres és száraz útszakaszok válthatják egymást, megváltozhatnak a tapadási körülmények, ezért vezessünk körültekintően. Balesetveszélyes a párás, jeges szélvédő, a nem megfelelő kilátás, ezért elindulás előtt mindezt távolítsuk el. Fontos, hogy a jármű jól látható legyen, emiatt ellenőrizzük a világító berendezéseket, és gondoskodjunk a lámpák búrájának tisztaságáról. Töltsük fel az ablaktisztító tartályt lehetőleg téli szélvédőmosó folyadékkal, és ellenőrizzük az ablaktörlő gumik állapotát. Nagyon óvatosan közelítsük meg a zebrákat, mert a gyalogosok esernyővel, kapucnival is közlekednek, ami akadályozza őket a kilátásban. A rövid nappalok, és a korai sötétedés miatt számítsunk lakott területen kívül is a munkába, iskolába, igyekvő gyalogosokra, kerékpárosokra, akik nem mindig viselnek láthatósági mellényt.

Veszélyesek lehetnek a vízátfolyások is az utakon, és az őszi munkák miatt az úttestre került sár, ezért óvatosan közlekedjünk. Az utak, főleg erdős, bokros részen csúszhatnak a falevelektől, ilyen helyeken különösen figyeljünk a sebességre. Figyeljenek az útra tévedt állatokra is, és nemcsak a vadat jelző táblánál, hanem mindenkor válasszunk olyan sebességet, hogy adott esetben, biztonságban meg tudjunk állni. Ősszel összefüggő, vagy foltokban levő köd is nehezíti a közlekedést, ezért óvatosan, lassan haladjunk, figyeljünk a követési távolságra, ne előzzünk, és használjunk ködlámpát. A ködfényszórót, a hátsó helyzetjelző ködlámpát csak indokolt esetben kapcsoljuk be, mert zavarja a mögöttünk haladót. A balesetek elkerüléséért a legtöbbet a közlekedők tehetnek azzal, hogy szabályosan, türelmesen, egymásra odafigyelve közlekednek, hangsúlyozták a rendőrök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!