Aki mindig csak nyerni akar

2019.12.06. 07:00

Latolgatás David Davisszal a Szeged elleni kézilabda-rangadó előtt

Mindent elárul David Davis mentalitásáról az, hogy magyar órákon a győzelem, a siker szavakat azonnal megtanulta, de a vereség, az elveszteni valamit kifejezést folyton elfelejti, s talán nem is akarja megjegyezni. A Telekom Veszprém férfi kézilabda-együttes szakvezetőjét a legnagyobb hazai rivális, a Mol-Pick Szeged elleni rangadó előtt faggattuk ki.

B. Virág Rita

David Davisnak Lékai, Mahé és Tönnesen pótlását is meg kell oldania Fotó: Penovác Károly/Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

– Hogy tetszik a magyar tél?

– Nincs gondom a téllel, a hideggel. Spanyolországban vagy nyár van, vagy tél. Itt viszont még látni az évszakok közti átmenetet, ami nagyon tetszik nekem.

– Nyilván az is tetszik és elégedettséggel tölti el, amikor ránéz a Bajnokok Ligája B csoportjának tabellájára, és második helyen látja a csapatát.

– Folytattuk az előző szezonban megkezdett menetelést. A BL nagyon sokat változott, de most nem a lebonyolításra gondolok, hanem sokkal inkább a teljesítményekre. Több a gól, gyorsabbak a támadások, ezzel együtt több a sérült játékos is, főleg azoknál a gárdáknál, akik egyszerre több fronton is érdekeltek. Érzem a változás szelét a BL-ben. Visszatérve magunkra: volt egy kéthetes periódus, amikor több meccset is elbuktunk. Mindig kritikusan elemzem a saját munkámat, s nem szeretnék tiszteletlen lenni az ellenfelekkel szemben, de úgy érzem, azon a három vesztett meccsen sem volt kifejezetten rossz a védekezésünk, vagy a támadójátékunk, sokkal inkább az okozta a vesztünket, hogy rengeteg tiszta ziccert, helyzetet elrontottunk. Ráadásul az ellenfél kapusai is szenzációsat produkáltak, a Kielnél Landin, a Montpellierben Sego, a Rabotniknál Mitrevszki. Ha ezt a három mérkőzést zárójelbe tesszük, akkor a csapat jól teljesített az eddigi szezonban.

David Davisnak Lékai, Mahé és Tönnesen pótlását is meg kell oldania Fotó: Penovác Károly/Napló

– Nekünk veszprémieknek, az évad eddigi legfontosabb találkozója következik szombaton az örök rivális ellen.

– Valóban. Szombaton csakis a győzelem megszerzése járhat a fejekben. Mindenkinek a legjobbat kell adni, és ezt meg kell mutatni a pályán. A Kielce ellen is azt mondtam az öltözőben a srácoknak, nem érdekel, ki hogy készül, videózik-e, milyen taktikát akar, egyszerűen mindent bele kell adni. Nem érdekel más, csak a győzelem. Ha valamit nagyon szeretnénk, akkor fel kell tennünk a szemellenzőket, hogy ne is lássunk mást, csakis a célunkat. Mindenkinek nagyon fontos ez az ütközet, ehhez mérten kell játszanunk, szívvel és ésszel.

– Az elmúlt hetekben beigazolódott, hogy a húszfős keret létszáma teljesen ideális.

– Megsérült Lékai, Mahé, hétvégén pedig Tönnesen is. Számoltam ezzel az idény előtt, mert ez mindig benne van a pakliban. Játszani nagyon könnyű, de győzelemre játszani roppant nehéz, és abban benne van a sérülés lehetősége is. Senki ne aggódjon, nincs probléma, meg fogjuk oldani.

– Esetleg beveti majd Paczkowskit is?

– Paczkowski veszprémi szerződése remek hír volt; amikor elszakadt a térde, kellemetlenül érintett bennünket. Úgy tűnik azonban, visszatér a szerencséje, egyre jobb formát mutat, számíthatunk rá. Én viszont azt gondolom, most Jahiján a sor, neki kell megoldani a jobbátlövő posztot.

– Visszatérve a Szegedhez, mik a legnagyobb erősségei a vetélytársnak?

– Taktikailag fantasztikus, sok variációval számolhat, mind támadásban, mind védekezésben. Több játékos több poszton is bevethető, ami még több lehetőséget jelent Pastor mester számára. A Szeged legfőbb erőssége a taktika és a játékosok minősége.

– Jól ismerjük a két kapust, Mirko Alilovicot és Mikler Rolandot. Ezt a magunk javára fordíthatjuk?

– Teljesen mindegy, hogy ismerjük-e őket, az erősségeiket, vagy a gyengéiket, mert a napi forma dönt majd. A BL-ben is ismerünk minden csapatot, a játékosmozgások miatt pedig mindig van átfedés is. Emlékszik Segóra? Tavaly, amikor a Szeged megvert minket Sego zseniális volt, de a döntőben már megközelíteni sem tudta ugyanazt a teljesítményt. Aztán Montpellierben ismét kifogott rajtunk. Sosem tudhatjuk, éppen melyikőjük fog ki jobb napot, ki tud jobb produkciót nyújtani egy meccsen.

– Hétről hétre megmutatja nekünk, mit jelent az, hogy elhivatottság, elszántság. A gyerekeit azért néha hagyja nyerni egy-egy társasjáték során?

– Nem szeretek veszíteni, még a saját gyerekeim ellen sem. Ezt tanítom nekik, meg azt, hogy soha ne fogadjanak. Előfordult, hogy fogadtunk. Futóversenyt rendeztünk, ahol ötször kellett nyerni. Négyszer hagytam őket, de ötödikre azért odatettem magam. A fogadás buta dolog. A csapatnak is mindig próbálok átadni valamit a saját mentalitásomból. Sokat olvasok, videókat nézek, amiből tanulhatok. Legutóbb például néztem egy dokumentumfilmet, amelyben arról volt szó, hogy az amerikaiak mindig csak nyerni akarnak, nem állnak készen arra, hogy elveszítsenek bárkit, vagy bármit. Nekem is fel kell készíteni magamat, hogy előfordulhat olykor egy-egy vereség. Lehetetlenség mindig csak nyerni. De ezt már októberben is elmondtam. És azt is, hogy a nagyok is ki fognak kapni a kicsiktől. Időben kell reagálni a dolgokra, elfogadni a tényt, hogy nem létezik verhetetlen csapat. Ugyanakkor harcolni kell azért, hogy ne történjen meg újra a vereség. Anyukám is azt mondta a múltkor, David, te mindig csak nyerni akarsz. Nem akarok ezzel vitatkozni, mert ez igaz. Így vagyok beállítva. Érdekes, hogy magyar órán a győzelem szót mindig tudom, könnyen megtanultam, de a vereséget, a veszíteni kifejezéseket elfelejtem, talán nem is akarom megjegyezni.

– Mit ígér nekünk szombatra?

– Semmit nem ígérhetek. Mindent megteszünk, fókuszálunk, összpontosítunk, és a szívünket is ki fogjuk tenni a pályára. Hogy ez mire lesz elég? Remélem, a győzelemre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!