Kosárlabda

2011.06.14. 18:54

Izgalmas a jövő

Pápa - Az alapszakaszt követően a pápai kosárlabdacsapat azt vállalta, hogy a csoportjában a bajnokság végén az első három hely valamelyikén zár. Szavatartó a társaság, hiszen az összesített 11. hely egyben a harmadikat is jelenti.

Novothny Ottó

A Motax Autó KC a legtöbb saját nevelésű játékost foglalkoztató klub a mezőnyben. A hat korosztályos együttes mellett a felnőtteknél is csak hárman nem pápaiak.
- Elégedett vagyok az eredménnyel - állapította meg Vajda József, a pápaiak mestere, noha érezhető volt, hogy ezúttal nem elsősorban erről lesz majd szó. - Azt kevesen tudják, ezért milyen sokan és mennyit dolgoztak. Edzők, vezetők, szülők és a srácok is, akiknek nem kis feladat összeegyeztetni a tanulást a kosárlabdával.

- A kor előrehaladtával ez egyre nehezebb.

- Így igaz, és ezzel, gondolom, arra is utal, hogy időnként az egyetemi, illetve főiskolai hiány miatt elveszítünk nagyon jó kosarasokat. Tavaly nyáron például a kezdő irányítónk igazolt Győrbe, mert ott tanul tovább. Ez már a hetedik olyan korosztályunk, ahol szülők és gyerekek iszonyú erőfeszítéseket tesznek a szeretett sportágért, a kosárlabdáért.

- A városi támogatásban ez finoman szólva sem tükröződik.
 
- Az idén négymillió forintot kapunk, ami azt jelenti, hogy ennél tizenöt évvel ezelőtt is jobban megbecsülték a munkánkat. Szomorú, hogy azt már mindenki elfelejtette, hogy amikor a sportcsarnok épült, mennyire kérleltek minket, hogy hozzunk össze minőségi csapatot. Megtörtént, és azóta is a fő támogatónk, vagyis a város minden kérését teljesítjük, mégis most már a jövőbeni működésünk kérdőjeleződik meg.

 

 

- Lehet tudni ennek az okait?

- Csak arra tudok gondolni, hogy a döntéshozók nem ismerik kellőképpen az itt folyó munkát. Egyébként megfejthetetlen rejtély ez a folyamat. Most olyanok vagyunk, mint a jó raliversenyző: kiveszik alóla az autót, és azt mondják az új Trabantra, hogy na, ezzel nyerjél. Drasztikus a csökkentés, nagyon nehéz helyzetbe kerültünk.

- Nem olyan típus, aki könnyen feladja.
 
- Ez így van, makacsabb vagyok én annál, hogy veszni hagyjam huszonöt év eredményeit, vagy el kelljen válnunk a srácokkal. Rengeteg energiát és időt beleöltünk ebbe a sportágba, és nagyon sajnálom, hogy ilyen állapotok alakultak ki. Nem adjuk fel, eddig is hatalmas munkával működtünk. Az bánt a legjobban, hogy mindig külsős játékosokat emlegetnek, miközben évek óta az ifjúsági csapatunk az ország legjobbjai között van, és közülük folyamatosan tudjuk feltölteni a felnőtt játékoskeretet. Hasonlóan rossz anyagi helyzetben még soha nem voltunk, mi mást tehetnénk: megpróbálunk életben maradni.

 

Teljesen világos elképzelés alapján

Természetesen megkérdeztem Áldozó Tamást a kosarasok csökkenő önkormányzati támogatásáról. Pápa város polgármestere elmondta, hogy teljesen világos elképzelés alapján kapnak támogatást a sportegyesületek. A kosarasoknál nem feltétel az NB I/B-s tagság, ám a sportcsarnok ingyen használatát és az önkormányzati pénzt is kizárólag pápai játékosokra adják. Áldozó Tamás megjegyezte, hogy a négymillió forintban nincs benne a Tarczy iskolában kosarazó korosztályos csapatok működési költsége, melyet szintén a polgármesteri hivatal biztosít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!