Külföld

2009.05.26. 07:35

Izrael lebontana vadtelepüléseket, hogy bővíthesse a meglévő kolóniákat

Jeruzsálem - Az izraeli kormány azt ajánlja az Egyesült Államoknak, hogy kész lebontani 22 ciszjordániai vadtelepülést, ha Washington nem ellenzi a továbbiakban a meglévő zsidó kolóniák bővítését - közölték kedden név nélkül nyilatkozó izraeli tisztviselők.

MTI

A javaslatot Ehud Barak izraeli védelmi miniszter terjeszti amerikai illetékesek elé jövő heti washingtoni látogatásán. 
    
A közel-keleti "kvartett" (Egyesült Államok, Oroszország, ENSZ, Európai Unió) által támogatott "útiterv" szerint Izraelnek fel kell számolnia a vadtelepüléseket, és le kell állítania a kormány jóváhagyásával fennmaradt zsidó kolóniák bővítését. 

E feltételek teljesítésére azonban Izrael az "útiterv" 2003. júniusi aláírása óta nem volt hajlandó.
    
Az Egyesült Államok a közel-keleti béke akadályának tartja a közel 300 ezer izraelinek otthont adó ciszjordániai telepeket, mert olyan megszállt területen épültek, amelyre a palesztinok igényt tartanak jövendő államuk megalakításához. 

Barack Obama amerikai elnök az összes telepbővítés leállítását követelte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől múlt heti washingtoni tárgyalásukon, de Netanjahu hazatérése után közölte: a kormány ragaszkodik a meglévő telepek kiszélesítéséhez. 

A mostani izraeli javaslatot a kormányfő és a védelmi miniszter dolgozta ki, és azzal érvelnek, hogy a már létező telepeken az ottani népesség gyarapodása - izraeli szóhasználattal élve a "természetes növekedés" - miatt kell engedélyezni a kolóniák bővítését, ezt azonban mind az Egyesült Államok, mind az útiterv néven ismert közel-keleti béketerv kifejezetten ellenzi.

A vadtelepek felszámolása és az iráni atomprogram kerül terítékre azon a keddi londoni izraeli-amerikai megbeszélésen is, amely Ehud Barak washingtoni látogatását készíti elő. 

Az izraeli kormányküldöttséget Dan Meridor miniszterelnök-helyettes, hírszerzési és atomenergia-ügyi miniszter vezeti, és Netanjahu két bizalmas tanácsadója, a nemzetbiztonsági tanácsot irányító Uzi Arad és Jichák Molho ügyvéd a tagja - közölte az izraeli miniszterelnöki hivatal egyik magas rangú tisztségviselője.

- A két küldöttség egy olyan közös izraeli-amerikai csapat létrehozásáról fog tárgyalni, amely a későbbiekben megvitatja majd a vadtelepek és az iráni atomprogram kérdését - mondta a neve mellőzését kérő illetékes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!