Külföld

2009.07.16. 18:19

Nem az önálló romániai magyar EPP-csoportra?

Bukarest - A román Demokrata Liberális Párt (PD-L) ellenzi, hogy a romániai magyar európai parlamenti képviselők önálló csoportot hozzanak létre az Európai Néppárt (EPP) frakciója keretében.

MTI

A Krónika című erdélyi napilap csütörtökön Tőkés László romániai EP-képviselő sajtóirodájának egy közleményét idézi, amely szerint a három romániai magyar EP-képviselő hivatalosan július elején terjesztette erre vonatkozó kérését a néppárti frakció vezetősége elé.
    
A romániai demokraták - akik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben mandátumot nyert három magyar képviselővel együtt alkotják az EPP romániai küldöttségét - azonban határozottan elutasították az erdélyi magyar csoport megalakítását.
    
Korábban a román demokraták a közlemény szerint jóváhagyólag tudomásul vették a három magyar képviselő szándékát - írja a Krónika -, de közben megváltoztatták álláspontjukat, miután a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja színeiben az EP-be bejutott két szlovák magyar képviselő hasonló kérése is a szlovák néppárti delegáció elutasításába ütközött.
    
Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselő szerint a két önálló romániai küldöttség megalakulása nem jelenti azt, hogy mindkettő nem fogja egységes erővel képviselni Románia érdekeit. 

Tőkés László szerint a romániai közös érdekek képviseletén túlmenően az erdélyi magyarság számára elengedhetetlenül fontos, hogy a kisebbségi kérdést vagy az autonómia ügyét "politikailag szabadon artikulálja", ezt pedig igazából csak önálló politikai entitásként képes megtenni.
    
A három erdélyi képviselő kihallgatást kért Joseph Daul néppárti frakcióelnöktől, a közelgő nyári szünet miatt azonban valószínűleg csak ősszel születik döntés a képviselőcsoport megalakításáról. A kérés elbírálásában minden bizonnyal döntő szava lesz a román képviselőcsoportnak - olvasható a Krónikában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!