Külföld

2009.08.21. 09:23

Kínában őrizetbe vettek két illetékest a kiterjedt ólommérgezés miatt

Peking - Kínában őrizetbe vették egy mangánolvasztó üzem két illetékesét, miután 1300 - más források szerint több mint 2 ezer - gyermek a közelmúltban ólommérgezést szenvedett két gyárból - köztük a mangánolvasztó üzemből - kiinduló levegőszennyezés miatt.

MTI

A szülők heves tiltakozása miatt a Sanhszi (Shaanxi) és Hunan (Hunan) tartományokban működő két üzemet bezárták, és vizsgálat indult négy felelőssel szemben. A hatóságok elrendelték további fémolvasztók átvizsgálását. Pénteki hírek szerint nem zárható ki, hogy az ólommérgezést szenvedett gyermekek száma tovább emelkedik, minthogy kiterjesztették az egészségügyi vizsgálatot a térségben.

A dél-kínai Hunan tartománybeli Vukang (Wugang) város közelében fekvő Venping (Wenping) településen csütörtökig 1354 mérgezést szenvedett gyermeket regisztráltak - jelentette az Új Kína hírügynökség. Csaknem 70 százalékuk vérében a megengedettnél magasabb ólomtartalmat mértek. A mangánolvasztó itt 2008 májusa óta üzemelt, a környezetvédelmi hatóságok engedélye nélkül. Most őrizetbe vették az üzem két munkatársát. A gyár ügyvezetője szökésben van. Vizsgálat indult a környezetvédelmi hatóság két munkatársa ellen is kötelességük elhanyagolása miatt. Az északnyugat-kínai Paocsi (Baoji) város közelében fekvő Fenghsziangban (Fengxiang) 851 gyermek szenvedett ólommérgezést egy másik gyár működése miatt.

Az első megbetegedéseket júliusban, Venpingben észlelték. A hatóságok azt gyanították, hogy környezetszennyezés okozta mérgezés áll a háttérben. "Amikor fiaimat orvoshoz vittem, azt kérdezte, nem egy fémolvasztó üzem közelében lakunk-e?" - idézte az Új Kína az egyik anyát. "A mangánolvasztóra gyanakodtunk" - mondta. Egy másik falusi lakos azt mondta, hogy amikor az olvasztó üzemel, mindig sűrű füstöt és port lehet látni a levegőben. Az ólom megtámadja a szervezet idegrendszerét, károsítja a vérképző szerveket, és több más egészségügyi ártalmat okoz.

Kínában a környezetvédelmi előírások be nem tartása miatt mindennaposak az üzemi balesetek és a különféle szivárgások. Az elmúlt évtizedekben lezajlott hihetetlen ütemű gazdasági fellendülés nyomán rendkívül szennyezettek az ázsiai ország folyói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!