Külföld

2009.08.21. 10:00

Szomália - Iszlamista lázadók megtámadták a kormánycsapatokat, sok halott

Mogadishu - Legkevesebb 24-en meghaltak pénteken Szomália fővárosában, Mogadishuban, az iszlamista lázadók, illetve a kormányerők és az Afrikai Unió békefenntartói között kirobbant harcokban - közölték szemtanúk és egészségügyi források.

MTI

Helyi lakosok szerint a halottak többsége civil személy. A főváros lakói igyekeznek rejtekhelyet találni a becsapódó aknagránátok elől.

A vérontás egy nappal azután történt, hogy a Szomália középső részén dúló harcokban legkevesebb 40 ember veszítette életét, amikor a szemben álló felek igyekeztek bővíteni az ellenőrzésük alatt álló területeket stratégiai jelentőségű városokban.

Iszlamista lázadók pénteken virradat előtt Mogadishuban támadást intéztek az Afrikai Unió egyik támaszpontja ellen. Heves tűzharc bontakozott ki. Aknagránátok csapódtak be egy piacra, ahol a kereskedők éppen felállították sátraikat. Hatan meghaltak. A mogadishui mentőszolgálat koordinátora azt közölte, hogy további 18 holttestet szállítottak el pénteken.

"Jól felfegyverzett lázadók százai érkeztek kisbuszokkal és kisteherautókkal kerületünkbe, és azonnal tüzelni kezdtek a kormánykatonákra és az Afrikai Unió egy támaszpontjára" - közölte egy mogadishui lakos. "Órákon át betonerkélyünk alatt bújtunk el" - mondta.

A központi kormány és az Afrikai Unió egyelőre nem kommentálta a történteket. Az as-Sabab iszlamista milícia szóvivője azt mondta, hogy a támadás megtorlás volt az Afrikai Unió katonái ellen, amiért azok pénteken reggel behatoltak lázadók által ellenőrzött területekre.

A kormánycsapatok és az Afrikai Unió békefenntartói csupán néhány épülettömböt ellenőriznek Mogadishuban, de továbbra is kezükben vannak a kulcsfontosságú kormányépületek, valamint a kikötő és a repülőtér is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!