Külföld

2009.09.16. 05:24

A vizelet kiváló paradicsomtrágya

Berlin, Budapest - Finn kutatók felfedezték, hogy az emberi vizelet kiválóan trágyázza a paradicsomot. A vizelettel trágyázott növények négyszer annyi termést érleltek, mint a trágyázatlanok. Ezzel a sárga folyadék pedig csaknem olyan hatékonynak bizonyult, mint a műtrágya.

MTI

Egy vizeletből és fahamuból álló keverék csaknem ugyanolyan magas hozamot eredményez, ugyanakkor használata nem jár a talaj savanyodásával - írják a Kuopio Egyetem kutatói a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban. 

A vizelettel trágyázott paradicsomok tápanyagtartalma pedig megegyezik a többi paradicsoméval. Két antioxidáns, a leukopin és béta-karotin is azonos mennyiségben van bennük jelen. 
    
A paradicsomok ízét egy húszfős csapat tesztelte, és minden zöldség helytállt. Bár a résztvevők észleltek különbséget a vizelettel és a vizelet-hamu keverékkel trágyázott paradicsomok között, egyiket sem részesítették előnyben a másikkal szemben. 

A vizelettel trágyázott paradicsomok nem tartalmaztak kórokozókat - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de). 
    
A cikk írói azonban figyelmeztettek arra, hogy a vizeletet a növény köré kell kijuttatni, hogy az ne érintkezzen a terméssel, mert égési nyomokat hagyhat rajta. 

Eredményeik alapján kijelentették, hogy a vizelet fahamuval vagy anélkül mindennemű mikrobiális vagy kémiai kockázat nélkül helyettesítheti a műtrágyát a paradicsomok esetében. Ez az alternatív trágyázás nem csupán olcsó, de környezetkímélő is. 
    
A vizelet bőségesen tartalmaz nitrogént, foszfort és káliumot - a műtrágyák fő összetevőit. Több kísérletben bizonyított már trágyaként, de eddig még nem vizsgálták a vizelet és a hamu elegyének hatását. A fahamuban a foszforon és káliumon kívül kalcium és magnézium is van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!