Külföld

2009.10.27. 11:26

Helikoptereket küld Afganisztánba a magyar honvédség

Budapest - Két Mi-17-es típusú helikoptert küld Afganisztánba a magyar honvédség 2011-ben; a gépekkel 30 főnyi kezelőszemélyzet is érkezik a közép-ázsiai országba - jelentette be Szekeres Imre honvédelmi miniszter kedden az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottsága előtt tartott beszámolójában.

MTI

A tárcavezető elmondta, hogy több más NATO-tagállammal összefogva, a megfelelő logisztikát közösen biztosítva küldhet helikoptereket Afganisztánba a magyar honvédség.
   
Szekeres Imre beszámolt arról is, hogy jövőre átalakítják az afganisztáni szerepvállalást: a hangsúlyt ezentúl az afgán hadsereg (ANA) kiképzésére helyezik, ezért növelik a törzstiszti állományt és több kiképzőt küldenek az országba.

Mint részletezte: már jövőre egy tízfős, helikopter kezelésben járatos csoport érkezik Afganisztánba, amelynek feladata az ANA felkészítése lesz.
   
A miniszter elmondta azt is, hogy hamarosan csatlakozik a tartományi újjáépítési csoporthoz (PRT) egy montenegrói kontingens, amely a Baglán tartományban lévő magyar bázis őrzésében vesz majd részt.

Montenegró 30 katonát küld Afganisztánba, így a felszabaduló magyar katonák más feladatot kaphatnak - mondta a miniszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!