Külföld

2009.10.13. 19:32

Újabb ezer kínai gyereknél mutattak ki ólommérgezést

Peking - Újabb, közel ezer kínai gyermek vérmintájában mutattak ki rendkívül magas ólomszintet az ország egyik középső tartományban - jelentette kedden a kínai állami média.

MTI

A szomszédos Senhszi (Shaanxi) tartományban történt kiterjedt eset augusztus végi hírei nyomán a Honan (Henan) tartománybeli Csijüan város (Jiyuan) egészségügyi irodája 2743, 14 év alatti gyermek vérvizsgálatát végeztette el, s közülük 968  gyermeknél találtak ólommérgezésre utaló jeleket - jelentette a hivatalos Új Kína (Xinhua) hírügynökség Vej Cung-csang (Wei Zongchang) irodavezetőre hivatkozva. A híradás szerint mind a 968-an a város három nagy ólomöntödéjének közelében laknak.
   
"A hír úgy ért bennünket, mint egy földrengés. Mindannyian aggódunk a gyermekeink egészségéért" - mondta az Új Kínának a városhoz tartozó Sipin (Shibin) falu egyik lakosa. A helyiek közül néhányan szeptemberben tüntetést is tartottak az egyik olvasztó előtt.
   
A kommunista párt csijüani bizottságának vezetője elmondta, hogy a város 35 elektrolízises eljárással dolgozó ólomüzeméből 32-ben felfüggesztették a termelést, és környezetvédelmi felügyelőket telepítettek a három legnagyobb gyárba. Az olvasztók egy kilométeres körzetéből minden gyermeket kiköltöztettek, s megfelelő juttatásokat és tanulmányi segítséget biztosítanak a számukra.
   
Csao Szu-ping (Zhao Suping) polgármester hangsúlyozza, hogy a gyerekek vérében kimutatott magas ólomszint a környezetszennyezés hosszú távú hatására vezethető vissza, mivel a városban 52 éve állítanak elő ólmot.
   
Az elmúlt hónapokban Fucsien (Fujian), Senhszi (Shaanxi) és Yunnan (Jünnan) tartományokban derült fény hasonló ólommérgezési ügyekre, s a hatósági vizsgálatokat nem ritkán csak a lakosság erőszakos és ingerült fellépése nyomán indították el. A feltárt esetek mostanra több mint háromezer gyermeket érintenek.
   
Az ólom megtámadja a szervezet idegrendszerét, károsítja a vérképző szerveket, és több más egészségügyi ártalmat is okoz. Kínában a környezetvédelmi előírások be nem tartása miatt mindennaposak az üzemi balesetek és a különféle szivárgások. Az elmúlt évtizedekben lezajlott hihetetlen ütemű gazdasági fellendülés nyomán rendkívül szennyezettek az ázsiai ország folyói.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!