Külföld

2009.11.21. 00:50

Horogkeresztes karácsonyi plakátok

Párizs - Horogkeresztekkel díszített plakátokon hirdette városszerte a dél-franciaországi Orange az önkormányzat által szervezett karácsonyi vásárt.

MTI

Az SOS Racisme (Rasszimus) nevű jogvédő szervezet panaszát követően a városvezetés pénteken jelezte: nem vették észre, hogy a számítógépes programból választott háttéren látható indiai motívumok valójában apró horogkeresztek.
   
A panaszt követően a polgármesteri hivatal elkezdte a kirakatokba szerdán kitett plakátok begyűjtését.
   
"A plakátot készítő személy a Photoshop program fotói közül egy olyat választott, amely egy hagyományos indiai szövetet ábrázol és úgy tűnik, hogy azon horogkeresztek láthatók, mert hogy a horogkeresztnek Indiában külön jelentése van" - mondta André-Yves Beck, az orange-i városháza kommunikációs vezetője.
   
A szvasztika (szerencsét hozó jel) eredetileg több ősi kultúrában, így Indiában is használt vallásos jellegű díszítmény, amely horogkereszt formájában a nácik legfőbb szimbóluma lett.
   
Az ügy azért is váltott ki visszhangot Franciaországban, mert Jacques Bompard polgármester korábban a szélsőjobboldali Nemzeti Front tagja volt.
   
A városvezetés reakciója ellenére az SOS Racisme feljelentést kíván tenni azért, hogy "ez a köztársaságra nézve valóságos szégyen ne maradjon büntetlenül". A jogvédők szerint ugyanis nem volt véletlen a plakátok háttérének kiválasztása. A polgármester "a jövő tavaszi regionális választásokra idegengyűlölő listát állít össze, és semmi elöl nem riad vissza azért, hogy a leginkább rasszista mozgalmakat jelöltsége mögé állítsa" - hangsúlyozták közleményükben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!