Külföld

2010.05.03. 17:58

Ahmadinezsád: Irán nem fejleszt atomfegyvert

Washington - Irán nem dolgozik atomfegyver kifejlesztésén - jelentette ki az erre vonatkozó vádakat visszautasítva az iráni elnök hétfőn New Yorkban, az atomsorompó-szerződés (NPT) utókonferenciájának hétfői megnyitóján.

MTI

Mahmúd Ahmadinezsád leszögezte: a Nyugatnak "egyetlen hiteles bizonyítéka" sincs az iráni atomfegyverprogramra.

Az iráni elnök - az egyetlen államfő, aki az utókonferenciára érkezett - bírálta az Egyesült Államokat és más országokat, amiért folyamatosan atomfegyvert birtokolnak. Ezzel szerinte arra bátorítanak más országokat, hogy hasonló fegyvereket fejlesszenek ki.

Ahmadinezsád - akinek a beszéde alatt több nyugati állam, köztük az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia küldötte tüntetőleg elhagyta az üléstermet - azt követelte, hogy függesszék fel az Egyesült Államok tagságát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségben (NAÜ).

"Az Egyesült Államok nemcsak hogy bevetette már az atombombát, hanem fenyeget is vele más államokat, köztük Iránt" - mondta. Visszataszító és szégyenletes dolognak nevezte az atomfegyver birtoklását. Az Egyesült Államokat és Izraelt azzal vádolta, hogy "bizonyos nagy terrorhálózatokat" támogatnak.

Véleménye szerint meg kell büntetni azokat az államokat, amelyek atomfegyver bevetésével fenyegetőznek. Ezzel utalt az új amerikai atomstratégiára, amely szerint az Egyesült Államok nem zárja ki atomfegyver használatát bizonyos államok ellen.

Azt mondta, hogy az atomfegyverrel való bármilyen fenyegetést vagy békés atomlétesítmények elleni támadást a nemzetközi béke és biztonság megsértésének kell tekinteni. Egyben kezdeményezte, hogy független szervezet jelöljön ki határidőt a világon található összes atomfegyver felszámolására.

Ahmadinezsád gyengének és tisztességtelennek nevezte az atomsorompó szerződést, mivel lehetővé teszi, hogy néhány részes állam atomhatalom legyen.

Iránt terheli a felelősség, hogy eloszlassa az atomprogramjával kapcsolatban felmerült kétségeket és aggodalmakat - jelentette ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az utókonferencia megnyitóján.

A teheráni kormánynak teljes mértékben be kell tartania az ENSZ Biztonsági Tanács határozatait - szögezte le a főtitkár az egy hónapos tanácskozáson, amelyen 189 állam képviselteti magát. Követelte, hogy Irán állítsa le az urándúsítást.

A Nyugat gyanúja szerint Irán titokban arra használja fel az urándúsítást, hogy hasadóanyagot gyártson atomfegyver előállításához, megsértve az NPT-ben vállalt kötelezettségeit.

Az atomfegyverek terjedésének megakadályozásáról szóló, 1970-ben aláírt NPT-ről ötévente tartanak felülvizsgálati konferenciát, megvizsgálják a szerződésben szereplő célok teljesülését.

Amano Jukija, a bécsi székhelyű NAÜ főigazgatója azt mondta: Irán, amely az NPT részese, nem teljesíti vállalt kötelezettségét, nem mutat "szükséges együttműködést" a NAÜ irányában.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!