Külföld

2010.05.03. 06:54

New York-i merényletkísérlet - nyilvánosságra került egy tálib videó

Iszlámábád - A pakisztáni tálibok vezetője amerikai városok elleni támadásokkal fenyegetőzik egy olyan videofelvételen, amely dátumozása szerint április elején készült, és azután került nyilvánosságra, hogy szombat este New Yorkban találtak egy robbanószerrel megrakott autót - közölte hétfőn egy iszlamista médiumokat figyelő amerikai szervezet.

MTI

A videó kilenc perc időtartamú, és Hakimullah Mehszúd parancsnok beszél rajta - tette hozzá az IntelCenter. Mehszúd nem említi konkrétan New Yorkot, de közli, hogy a felvétel napja április 4-e. Beszél öngyilkos merénylőkről, akiknek esetleges szerepe azonban nem merült fel a Times Square-i esetben.

Vasárnap, tehát még azelőtt, hogy a felvétel ismertté vált, az amerikai hatóságok úgy nyilatkoztak: nincs bizonyíték arra, hogy a pakisztáni táliboknak közük volna a merényletkísérlethez.

Mehszúd nyilatkozatával egyúttal cáfolta, hogy meghalt volna amerikai rakétacsapásban. Tavaly ősz óta már többször felröppent az az értesülés, hogy meghalt, de rendre cáfolták ezt. A legfrissebb pakisztáni hírszerzési közlés szerint él, de elvesztette parancsnoki befolyását.

Egy szintén vasárnap megjelent, de sokkal rövidebb videofelvétel szerint is a pakisztáni tálibok állnak a Times Square-i merényletkísérlet mögött. A weboldal szerint, amelyen a felvétel fellelhető volt, a támadást megtorlásnak szánták két iszlamista vezető és "muszlim mártírok" megöléséért.

Néhány órával a New York-i eset után pokolgépet találtak Pittsburghben egy maratoni futóverseny útvonalán. A robbanószerkezetet egy mikrohullámú sütőbe rejtették el. Akkor találták meg, amikor az ötezer futó élbolya célegyenesbe ért. Ezután több háztömbnyi városrészt lezártak, és a verseny útvonalát megváltoztatták. A pokolgépet hatástalanították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!