Külföld

2010.09.09. 16:45

Castrót bíróság elé kell állítani?

Varsó - Egy nemrég kiszabadult kubai politikai fogoly szerint bíróság elé kell állítani, és el kell ítélni Fidel Castro kubai vezetőt a népe ellen elkövetett bűnökért.

MTI

Juan Carlos Herrera Acosta Varsóban nyilatkozott, ahová lengyel törvényhozók meghívására ment. Az ellenzéki politikus 12 évet töltött börtönben, ahol - mint mondta - apokaliptikus körülmények uralkodnak, és ártatlan embereket gyilkolnak meg. Állítása szerint őt is megkínozták.

Kuba vehemensen tagadja, hogy börtöneiben bárkit is kínoznának, és azt veti a Nyugat szemére, hogy képmutató, hiszen - mint mondja - az Egyesült Államok igenis kínozta a guantánamói különleges börtönben tartott foglyokat, szövetségesei pedig segédkeztek Washingtonnak titkos börtönök működtetésében.

Acosta 2003-ban, az ellenzékkel való nagy leszámoláskor került börtönbe, és idén augusztusban szabadult ki a kormány és a katolikus egyház megállapodásának eredményeként, de el kellett hagynia a hazáját, s jelenleg Spanyolországban él. Lengyelországot és a többi uniós tagállamot arra kérte, hogy gyakoroljanak nyomást Havannára az emberi jogok tiszteletben tartása érdekében.

Fidel Castro súlyos betegsége miatt 2006-ban lemondott az államfői tisztségéről, s csak az idén nyáron mutatkozott ismét nagy nyilvánosság előtt. Egy csütörtökön megjelent interjúrészletben elismerte, hogy a kubai gazdasági modell nem működik, de a rendszer egyéb hibáit nem említette.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!