Külföld

2010.11.15. 10:19

Már több mint 20 ezren szöktek délre Észak-Koreából a háború óta

Szöul - Az Észak-Koreából délre szökők száma az utóbbi években nagyon megugrott a kommunista országban átélt gazdasági nehézségek miatt: a Koreai-félsziget felosztása óta összesen már több mint 20 ezren jutottak át - közölte hétfőn az országegyesítés ügyeivel foglalkozó szöuli minisztérium.

MTI

Egész pontosan húszezer-ötvenen szöktek délre 1948 óta, de ebből több mint 10 ezren az utóbbi három évben. A legtöbben észak felé lépik át a határt, és Kínán keresztül jutnak Dél-Koreába.
   
A húszezredik menekült - egy 41 éves nő - csütörtökön érkezett Dél-Koreába két fia kíséretében. Az asszony édesanyjának már korábban sikerült átszöknie. Észak-Koreában a nőknek egyszerűbb utaznia, mint a férfiaknak, akik kötelesek minden lépésüket jelenteni a munkahelyükön.
   
A két Korea közötti határt az 1950-53-as háborút lezáró fegyverszünet véglegesítette, az országok még nem kötöttek békét.     
   
A természeti katasztrófák és a rossz gazdasági vezetés miatt Észak-Korea a kilencvenes évek közepe óta rendszeresen élelmiszersegélyre szorul. A kivándorlás különösen 1999 után gyorsult fel az északot sújtó éhínségek miatt, amelyek több százezer emberéletet követeltek. A menekültek száma eddig 2009-ben volt a legmagasabb, akkor 2927-en választották Dél-Koreát új hazájuknak.
   
Valószínűleg több ezer észak-koreai rejtőzködik Kínában, annak ellenére, hogy ha a hatóságok megtalálják őket, kíméletlen hazatoloncolás vár rájuk. Phenjan pedig általában szigorú büntetést szab ki a szökevényekre.
   
Szöul támogatja azokat, akiknek sikerült átjutni. Az észak-koreai menekülteket ellátják a mindennapi élethez szükséges információkkal, szakmai képzésen vehetnek részt, és pénzügyi segítséget is kapnak. Azonban a helyiektől sokszor hátrányos megkülönböztetésben részesülnek, és sokszor kénytelenek alacsony bérért a dél-koreaiak által megvetett munkákat elvállalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!