Külföld

2010.12.06. 10:15

Átszervezést tervez az USA a Wikileaks-ügy miatt

Napló - Az Egyesült Államok arra készül, hogy egy széles körű átszervezés keretében másik állomáshelyre vezényli át azokat a diplomatáit, akiket a WikiLeaks portál által közölt dokumentumok alapján bárki azonosíthatott - erősítette meg egy amerikai internetes oldal vasárnap.

MTI

Az amerikai politikára szakosodott The Daily Beast című honlap azt írta: az Obama-kormányzat a diplomáciai, a katonai és a hírszerzési állomány nagy átszervezését tervezi világszerte nagykövetségein, mert úgy ítéli meg, hogy a WikiLeaks általi nyilvánosságra hozatal lehetetlenné, sőt veszélyessé tette munkájukat.
Leslie Phillips, a külügyminisztérium szóvivője hangoztatta: korábban is szó volt arról, hogy átszervezéseket hajtanak végre, ha az szükséges. 
John Kerry, az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke is elismerte, hogy lehetnek következményei a kiszivárogtatásnak. Mint az NBC televízió Meet the Press című műsorában kifejtette: különböző helyeken az emberek az mondogatják, hogy nem lehet (a hírbe hozott) diplomatákkal együtt dolgozni. 
A The Daily Beast az amerikai kormányzat meg nem nevezett tisztviselőit idézve azt közölte, hogy elsősorban azok távoznak állomáshelyükről, akiket a WikiLeaks által a múlt hét óta folyamatosan nyilvánosságra kerülő több mint 250 ezer amerikai diplomáciai táviratban azonosítottak. 
Egy magas rangú nemzetbiztonsági tisztviselő kijelentette, hogy egyes legjobb embereiket át kell helyezni, mert abban az országban, ahol dolgoznak, félnek nekik elmondani az igazságot.
A honlap szerint Washington igyekszik átcsoportosítani a botrányban érintetteket, mielőtt még a befogadó ország nem kívánatos személynek minősíti őket.
Amennyiben ez utóbbi bekövetkezne, sokkal bonyolultabbá válna a helyzet, mert akkor a szóban forgó ország egy diplomatáját válaszképpen ki kellene utasítani - állapította meg az idézett forrás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!