Külföld

2011.02.16. 15:50

Külföldi újságírókra támadtak egy kelet-kínai faluban

Peking - Külföldi újságírókra támadtak helyiek egy kelet-kínai faluban, amikor egy házi őrizetben lévő ismert emberjogi aktivistát kívántak csoportosan felkeresni - adta hírül a hongkongi South China Morning Post című lap online kiadása szerdán.

MTI

A beszámoló szerint Santung (Shandong) tartomány Tungsiku (Dongshigu) falujában a hét elején mintegy tucatnyi helyi lakos durva fellépéssel akadályozta meg, hogy a külföldi újságírók Csen Kuang-cseng (Chen Guangcheng) otthonához jussanak. A riporterek közt volt a Le Monde francia lap munkatársa, a Radio France Internationale tudósítója, valamint a The New York Times újságírója és fotóriportere. Előbbiek a parasztok brutális fellépésére és fenyegetésére panaszkodtak, míg az amerikai lap szóvivője csupán annyit közölt az eset kapcsán, hogy munkatársaik biztonságban vannak és nem esett bántódásuk.
   
A külföldi újságírók szervezetének tájékoztatása szerint az utóbbi időben máskor is történtek hasonló esetek, több ízben újságírók autóját rongálták meg az összegyűlt emberek. Csen, aki vak, négy évet töltött börtönben és tavaly szeptemberben szabadult. Rongálásért és a közlekedés akadályozásáért ítélték el. Az aktivista arról ismert, hogy a helyi hivatalnokokat megvádolta: a tartományban több ezer nőt kényszerítettek abortuszra vagy sterilizálásra.
   
Az elmúlt héten egy amerikai szervezet Csen felesége által készített videót hozott nyilvánosságra, amelyen a férfi napszemüvegben az elmúlt öt hónap rabságáról, napi 24 órás házi őrizetéről beszél, azaz arról, hogy a világtól elzárva kénytelen élni, egyedül az édesanyja hagyhatja el az otthonukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!