Külföld

2011.04.28. 18:43

Kóstoló apu söréből - jó vagy rossz?

Figyelmeztetés a szülőknek - egy pohárral is sok, mert már az is alkoholproblémákhoz vezethet, ha csak kis kostolót adnak gyerekeiknek.

Napló Online

Az már régóta "bevált" szokás az alkohol misztikumának eloszlatására, hogy a gyerekek megkóstolhatták az alkoholos italokat, ezzel sarkallták őket a későbbi felelősségteljes italozásra. A legújabb tanulmányok viszont azt mutatják, hogy ez kétértelmű üzenetként jelenik meg a fiatalok szemében - írta a Daily Mail weboldala.

Azok a szülők, akik megkínáják a gyerekeiket egy kis pohárnyi sörrel, vagy borral, hogy ezzel megelőzzék a tiltott piálás izgalmához való vonzódást, többet ártanak, mint használnak. A kutatók észrevették, hogy ezek az ifjak több alkoholt fogyasztanak társaiknál, és nagyobb eséllyel keverednek például italozás miatti verekedésekbe, vagy egyéb, alkoholhoz kapcsolható problémákba.

A kutatók arra a feltételezésre alapozták vizsgálatukat, hogy a szülők kétféle módon próbálják kezelni a fiatalok alkohol iránti viszonyát, vagy az előbb említett módon engedik, hogy felügyelet alatt igyanak keveset, vagy teljesen megtiltják. A seattle-i Szociális Fejlesztési Kutató Csoport, és a melbourne-i Központ a Serdülők Egészségéért közösen vettek részt a kutatásban. Több, mint 1900, 12 és 13 éves gyereket figyeltek meg két éven keresztül, fele-fele arányban a két országból.

A résztvevőkhöz több kérdéssel fordultak. Először is általánosságban kérdezték őket az alkoholfogyaszásról, majd pedig, hogy ők maguk szoktak-e inni felnőttek jelenlétében, illetve milyen problémákat tapasztaltak az ivás mellékhatásaként.

A tanulmány végeredménye az lett, hogy az ausztrál serdülők 36, míg az amerikaiak 21 százaléka került már szembe alkoholhoz kapcsolódó problémákkal, ami azt mutatja, hogy a "kisebbik rossz" óvintézkedés inkább bíztatja a fiatalokat, mintsem elriasztaná.

Az eredmények, amiket a Journal of Studies on Alcohol and Drugs című lapban publikáltak, azt is megmutatták, hogy érvényesek minden ország serdülőire, lakóhelytől függetlenül.

A tanulmány szakértője, Dr Barbara Mcmorris, a Minnesotai Egyetemről, azt mondta, mindkét tanulmány azt mutatja, hogy a szülőknek még mindig kiemelkedően nagy a szerepe, annak ellenére, hogy a haveri, és baráti társaság is nagy hatással bír.

Hozzátette, a szülők legyenek szülők, ne pedig ivópajtások. Ezzel együtt tisztában kell lenniük miként hatnak gyerekeikre. Akik már kiskortól kezdve világos üzeneteket igényelnek, nem pedig többértelmű, félreértelmezhető jelzéseket. Ha sikerül így kondícionálni a gyerekeket, elejét vehetik a az alkoholizálással járó problémáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!