Külföld

2011.05.17. 07:35

A politikai foglyok azonnali szabadon engedésére szólította fel Mianmart Washington

Washington/Rangun - Az Egyesült Államok az összes politikai fogoly szabadon engedésére szólította fel hétfőn Mianmart azt követően, hogy az ázsiai országban ismertették a közkegyelemről szóló rendeletet.

MTI

A hadsereg által ellenőrzött "civil" kormány régóta várt amnesztiarendeletét szánalmasnak találták a nemzetközi jogvédő szervezetek, amelyek korábban kétezer politikai fogoly szabadon engedését követelték. A mianmari hatóságok gyakorlatilag egy csekély mértékű büntetésenyhítést hajtottak végre.   
   
A halálbüntetéseket életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatták, a hosszú időtartamú börtönbüntetésüket töltő foglyok büntetéséből pedig egy évet engedtek el.
   
A New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) kimutatásai szerint Mianmarban 2100 olyan politikai fogoly van, akinek kiszabott büntetése meghaladja a 65 évi szabadságvesztést, és ezeknek egy esztendővel való redukálása "rossz tréfa".
   
Egy kormányilletékes közölte, hogy a rendeletnek köszönhetően hozzávetőleg 17 ezer rabot engednek ki a börtönökből. Köztük a katonai hírszerzés korábbi tagjai nyerik vissza szabadságukat, akiket néhány évvel ezelőtt ítéltek el. Az illetékes nem közölte, hogy személy szerint kik ezek a volt hírszerző tisztek.
   
Nem ismeretes, hogy a mianmari börtönökben összesen hány embert tartanak fogva.
   
Az Egyesült Államok bejelentette, hogy a szabadságjogokról szóló valódi reformok híján továbbra is gazdasági szankciókkal sújtja Mianmart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!