Külföld

2011.11.18. 19:09

Líbiát visszafogadták az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

Az ENSZ Közgyűlése pénteken elsöprő többséggel úgy határozott, hogy visszafogadják a világszervezet Emberi Jogi Tanácsába Líbiát, amelynek tagságát márciusban függesztették fel.

MTI

A döntés mellett 123 ország voksolt, négy ország - Nicaragua, Venezuela, Ecuador és Bolívia - ellenezte, hatan tartózkodtak. Számos ország képviselője nem vett részt a szavazáson.

Ibrahim Dabbasi, Líbia ENSZ-nagykövetének helyettese az ülésszakon kijelentette, hogy "Líbia népe megszabadult egy zsarnoktól, s elkezdte azt a politikai folyamatot, amelynek célja az emberi és az alapvető szabadságjogokat tiszteletben tartó demokratikus állam létrehozása" az észak-afrikai országban.

A diplomata elismerte, hogy a megbuktatott vezető, Moammer Kadhafi hívei és ellenfelei között zajló, hét hónapig tartó küzdelmek során voltak "elszigetelt esetek", amikor megsértették az emberi jogokat. Megismételte, hogy Líbia átmeneti kormányzata vizsgálja Kadhafi halálának körülményeit. Vannak olyan feltételezések, hogy az elfogott, vérző és ütlegeket elszenvedő Kadhafit egyszerűen agyonlőtték.

A líbiai tagság helyreállítását ellenző országok közül Venezuela képviselője úgy vélte, hogy a NATO líbiai műveletei beavatkozást jelentettek egy szuverén ország ügyeibe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!