Külföld

2011.12.01. 13:52

Jóváhagyták Horvátország EU-csatlakozását

Jóváhagyta Horvátország európai uniós csatlakozási szerződését csütörtöki plenáris ülésén az Európai Parlament.

MTI

A szerződést a tervek szerint jövő pénteken, az EU-tagországok állam- és kormányfői találkozóján írják alá. Az ezt követő ratifikációs folyamat sikeres lezárultával - várhatóan 2013 közepétől - Horvátország lesz az EU 28. teljes jogú tagja.

A magyar néppárti képviselőcsoport a brüsszeli plenáris szavazás után kiadott közleményben az EU előző, magyar soros elnökségének sikereként méltatta a szerződés megszületését. "A Horvátországgal való csatlakozási tárgyalások eredményes júniusi lezárulása a magyar soros elnökség elvitathatatlan érdeme. A magyar elnökség komoly erőfeszítéseinek köszönhetően ugyanis minden, 2011 elején még nyitott kérdést sikerült Horvátország és az Európai Unió között rendezni" - áll a szövegben.

Az előző napi vitában felszólalva, Göncz Kinga (MSZP) volt külügyminiszter is fontosnak mondta, hogy a tárgyalásokat a magyar elnökség alatt sikerült lezárni. "Magyarország mindig elkötelezett volt egységesen arra, hogy segítse Horvátországot és a horvát csatlakozási folyamatot" - szögezte le.

Horvátország szerinte jó példa a térség többi nemzete számára is, amelyek az Európai Unióba igyekeznek. A pozitív szavazásnak "az az üzenete, hogy ha teljesítik a feltételeket, akkor az unió nyitva áll előttük, és az Európai Unió tartja a szavát" - fogalmazott.

A néppárti közlemény szerint "az elsöprő mértékű támogatás egyértelmű üzenet a csatlakozásra váró országoknak: a bővítés folyamata nem állt meg, az Európai Unióhoz való csatlakozás lehetősége - a szükséges reformok véghezvitele esetén - továbbra is nyitott a szomszédos országok számára".

Az EP-szavazáson több mint 560-an voksoltak Zágráb javára, mindössze 32 ellenszavazat mellett.

Az uniós parlament a határozatban egyúttal ismét felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy Horvátország folytassa erőfeszítéseit a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcban, valamint az igazságszolgáltatás terén.

Felszólalt a vitában a romániai magyar Sógor Csaba is, aki egyebek között azt hangsúlyozta, hogy "a Nyugat-Balkán integrációja csak akkor lehet sikeres, ha a kisebbségi kérdéskört nem söpörjük szőnyeg alá". "Meggyőződésem, hogy Horvátország a csatlakozás után sem téved azon tagállamok útjára, akik semmibe vették a csatlakozás előtti ígéreteiket a kisebbségvédelem területén" - fogalmazott az erdélyi képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!