Külföld

2012.02.15. 20:43

Újabb mentőcsomagot kap Görögország

Hétfőn hoznak döntést az euróövezeti országok pénzügyminiszterei (Eurogroup) a Görögország támogatására szánt újabb nemzetközi hitelprogramról - jelentette be Jean-Claude Juncker, a miniszteri csoport elnöke szerdán Brüsszelben.

MTI

A miniszterek telefonos konferenciáját követően kiadott közleményében a luxemburgi kormányfő kifejtette: a hátralévő időben még dolgozni kell a program gyakorlatba ültetésének ellenőrzését biztosító mechanizmuson, illetve annak garantálásán, hogy a végrehajtásnál az adósságszolgálat nyer abszolút elsőbbséget.

A szerdai különtanácskozás elsősorban a hétfői "rendes" Eurogroup-ülés előkészítését szolgálta, benne kiemelten a 130 milliárd eurós, második mentőcsomag jóváhagyásának kérdésével.

Jean-Claude Juncker leszögezte: huszonnégy óra alatt jelentős előrelépések történtek annak érdekében, hogy a program gyorsan jóváhagyható legyen. Ezek közül kiemelte a görög kormánykoalíciós partnerek nyújtotta "erős garanciákat" - amelyeket korábban a miniszteri csoport még egyértelműen hiányolt -, valamint azt, hogy az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elkészítették az úgynevezett adósság-fenntarthatósági jelentést.

Bejelentette azt is, hogy Görögország szerdán részletezte terveit annak a 325 millió eurós többletmegtakarításnak az elérésére is, amelyet a miniszterek legutóbbi találkozójukon kértek tőle.

Mindezek fényében az Eurogroup-elnök meggyőződését fejezte ki, hogy a hétfői brüsszeli találkozón a miniszterek meg tudják hozni "az összes szükséges döntést".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!