Külföld

2012.04.11. 09:50

Annan: Szíria ígéretet tett a tűzszünet tiszteletben tartására

A damaszkuszi kormány tiszteletben tartja a felkelők és a kormányerők közötti tűzszünetet; erről 24 órával a meghirdetett határidő előtt értesítették Kofi Annant.

MTI

Az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja szerdán, teheráni látogatása előtt kijelentette, hogy biztosítékokat kapott Szíriától. Amennyiben mindenki megtartja adott szavát, akkor csütörtökön - damaszkuszi idő szerint - reggel hat órától javulnak a körülmények az országban. Minden szíriai érdeke, hogy a konfliktusban érintett felek a határidőre véget vessenek a fegyveres konfliktusnak.

Kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) - Kofi Annan jelentése alapján - felszólította a szíriai hatóságokat, hogy április 12-éig, azaz csütörtökig szüntessék be a harcokat.

A nemzetközi közvetítő szerdán Teheránban Damaszkusz legfőbb szövetségesének Iránnak a vezetőivel tárgyalt. Annan - a korábbi katari és a szaúd-arábiai felhívásokra válaszolva, miszerint szállítsanak fegyvert a szíriai ellenzéknek - azt mondta, hogy katasztrofális lenne az események átterelése katonai síkra.

Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszterrel tartott megbeszélését követően Annan szólt arról is, hogy Damaszkusz az ellenzék erőszakos fellépésének a beszüntetését is követelte. A különmegbízott kiemelte, hogy Damaszkusztól most kedvező választ kapott, és rendszeres kapcsolatban áll azokkal a kormányokkal, amelyeknek befolyásuk van a szíriai történésekre.

Szálehi a maga részéről arról beszélt, hogy esélyt kell adni a damaszkuszi vezetésnek arra, hogy megvalósítsa a Bassár el-Aszad szíriai elnök által meghirdetett reformokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!