Külföld

2012.04.10. 18:12

Annan változást követel 48 órán belül

Szíriában a következő 48 órában a kormányerők elhelyezkedésének a "vitathatatlan változás jeleit" kell mutatnia - írta a Biztonsági Tanácsnak az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja kedden.

MTI

"A szíriai vezetésnek meg kell ragadnia az alkalmat az alapvető irányváltásra... Lényeges, hogy a következő 48 órában haladék nélkül megmutatkozzanak a vitathatatlan változás jelei a kormányerők elhelyezkedésében az országban" - hangsúlyozta Kofi Annan, aki azt is kiemelte, hogy az ellenzéknek is le kell állítania a harcot, hogy "ne adjon ürügyet a kormánynak saját kötelezettségeinek a megtagadására".

Egy korábbi nyilatkozatában Annan kijelentette: korai még az ő béketervének kudarcáról beszélni, még ha a tűzszünet nem is állt be a kedd reggeli határidőre. A BT-nek küldött beszámolójában a különmegbízott azt írta, hogy a szíriai ellenzék jelezte: betartja a tűzszünetet, "feltéve, ha a kormányerők kivonulnak a városokból".

A washingtoni Fehér Ház azt várja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa tegyen lépéseket Szíria ellen, ha Kofi Annan különmegbízott arra a következtetésre jut, hogy Damaszkusz nem tartja be a tűzszünet ügyében vállalt kötelezettségét. Erről Jay Carney elnöki szóvivő beszélt, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok "semmi jelét" sem látja az erőszak csökkenésének.

John Mccain amerikai republikánus szenátor szerint a diplomáciai erőfeszítések kudarcot vallottak, nem sikerült eléri, hogy Damaszkusz abbahagyja a véres leszámolást az ellenzékével. "Ez egy háború" - jelentette ki a politikus, akik kedden Törökországban felkeresett egy menekülttábort. A szenátor szerint "a szíriaiak és Amerika térségbeli barátai az Egyesült Államoktól várják, hogy példát mutasson Szíria ügyében".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!