Külföld

2012.05.08. 13:04

Timosenko nem hajlandó kórházba menni

Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán miniszterelnök elutasította, hogy kedden gyógykezelésre kórházba szállítsák, mert egyelőre nem döntött róla - közölték kedden az ukrán börtönhatóságok.

MTI

Tájékoztatásuk szerint az elítélt politikust kedden börtöncellájában felkereste Lutz Harms, a berlini Charité kórház szakorvosa, és neki mondta azt, hogy nem kívánja kedden megkezdeni a német és ukrán orvosok által javasolt rehabilitációt az Ukrzaliznici harkivi vasutaskórházban. Döntését azzal indokolta: több időre van szüksége, hogy ezt átgondolja, és tanácskozzon róla az ügyvédeivel.

A börtönhatóságok hangsúlyozzák, hogy Timosenko nem utasította el a gyógykezelést, s nem zárta ki, hogy szerdán az orvosokra bízza magát.

A börtönhatóságok felhívták a figyelmet Raisza Mojszejenko ukrán helyettes egészségügyi miniszter nyilatkozatára, aki szerint Harms gyógykezelésre alkalmasnak minősítette a szóban forgó kórházat, és Timosenko május 4-én, találkozva a német orvosokkal, előzetes beleegyezését adta a gyógykezelésre.

Az UNIAN hírügynökség szerint Lutz Harms a Harkiv melletti kacsanyivkai női börtön előtt a sajtónak nyilatkozva azt mondta, hogy nem kíván jóslatokba bocsátkozni a gyógykezelés időtartamát illetően, de az "nem három napot vesz igénybe". Szerinte Timosenkónak idült fájdalmai vannak, amelyeket fizikoterápiával és néhány gyógyszerrel lehet gyógytani. Harms szerint a gyógykezelés ugyan azonnal megkezdődhet, de jobb lenne, ha a volt miniszterelnök előzőleg átesne az éhségsztrájk utáni rehabilitáción.

Timosenkót a német ideggyógyász fogja kezelni, ukrán orvosok segédkezésével.

A hivatali hatalommal való visszaélés miatt hétévi börtönre ítélt, gerincpanaszokkal küzdő Timosenko korábban azt mondta, hogy április 20-án beleegyezése nélkül szállították a harkivi kórházba, s eközben fizikai erőszakot alkalmaztak vele szemben, sérüléseket okozva. Tiltakozásul április 20-án éhségsztrájkba kezdett, ami után hívei több városban is követték a példáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!