Külföld

2012.06.09. 17:51

Spanyolország - A százmilliárd eurót is elérheti a mentőcsomag értéke

A százmilliárd eurós nagyságrendet is elérheti az a támogatás, amelyről az euróövezeti országcsoporton belül megbeszélések folynak a spanyol bankszektor megsegítésével kapcsolatban.

MTI

Mint európai uniós forrásokra hivatkozó brüsszeli sajtójelentésekből kiderül, a zóna miniszterei elé került elképzelésekben kerek 100 milliárd eurós felső határ szerepel.
Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei szombat délután telefonos konferenciát kezdtek a spanyol helyzettel kapcsolatban. 
Madrid korábban azt jelezte, hogy még nem döntött arról, segítségért folyamodik-e bankjainak feltőkésítése érdekében. 
A miniszterek az előzetes közlések szerint készek kötelezettséget vállalni arra, hogy támogatják a spanyol erőfeszítéseket.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss számításai szerint Spanyolországnak legalább 40 milliárd eurót kell bankjainak feltőkésítésére áldoznia, hogy az ágazat szembe tudjon nézni a nemzetközi gazdasági válság tovagyűrűző kihívásaival. Az euróövezet egyes tagjai azonban nagyobb mértékű mentőcsomagban gondolkodnak, hogy teljesen megnyugtassák a nemzetközi pénzügyi piacokat.
Görögország, Írország és Portugália után Spanyolország lenne a 17 országból álló euróövezet negyedik állama, amely nemzetközi segítségre szorul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!