Külföld

2011.05.18. 08:27

A CIA radarok számára láthatatlan drónokról figyelte a bin Laden házát

Washington/Budapest - A radarok számára láthatatlan, újfajta, pilóta nélküli repülőgépeket is bevetett a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) annak a pakisztáni háznak a megfigyelésére, amelyben Oszama bin Laden lakott - írja szerdán honlapján a The Washington Post című napilap meg nem nevezett jelenlegi és volt amerikai tisztségviselőkre hivatkozva.

MTI

 A CIA hónapokon át több tucat titkos bevetést hajtott végre ilyen gépekkel, mielőtt május 2-án amerikai kommandósok végeztek az al-Kaida terrorhálózat vezetőjével. A titkosszolgálat olyan nagyfelbontású videofelvételeket készített az 5 és 17 ezer méter közötti magasságban repülő drónokkal, amilyeneket műholdak nem tudnak produkálni.
   
A CIA a radarok számára láthatatlan, pilóta nélküli gépeket be tudta juttatni olyan pakisztáni területek fölé, amelyekről a pakisztáni hatóságok már jóval korábban kitiltották az amerikai drónokat, köztük a Predator és a Reaper típusúakat. Ez utóbbiak rendszeresen hajtanak végre támadásokat iszlamista szélsőségesek ellen Pakisztán Afganisztánnal határos részén. Az a ház Abbotábád kisvárosban, ahol bin Laden rejtőzködött, közel van több katonai és nukleáris létesítményhez, s emiatt körbe van véve számos radarállomással, egyéb felderítő eszközzel.
   
Már korábban ismertté vált, hogy az épület figyelésére más kémeszközöket, műholdakat, lehallgató berendezéseket, valamint egy közeli házban rejtőző CIA-ügynököket is bevetettek.
   
A lopakodó (stealth) technológiával készült drónok kifejlesztése nagy eredmény a pilóta nélküli gépek kategóriájában, amely az Egyesült Államok számára a legfontosabb fegyverkategória a terrorizmus elleni küzdelemben 2001. szeptember 11-e óta.
   
A CIA a The Washington Post kérését elutasítva nem volt hajlandó nyilatkozni a lap cikkével kapcsolatban.
   
Az amerikai légierő 2009-ben - két évvel azután, hogy az afganisztáni Kandahárban láttak egy lopakodó drónt, a Lockheed Martin cég RQ-170 Sentinel nevű modelljét - elismerte, hogy létezik ilyen. A gépnek kiterjesztett szárnyú denevérre hasonlító formája van, mint több harci repülőgépnek is. Felhasználási területét - mint általában a drónok esetében - hivatalos források soha nem ismertették.
   
A lopakodó drónok szolgáltatták azokat a kamerafelvételeket is, amelyeket Barack Obama és nemzetbiztonsági csapata nézett a bin Laden elleni akció közben olyan fényképek tanúsága szerint, amelyek szinte rögtön ismertté váltak az esemény után az elnöki csapatról. Ezek a drónok olyan készülékekkel is fel voltak szerelve, amelyekkel utána le tudták hallgatni a pakisztáni hatóságok elektronikus kommunikációját, és tudomást szerezhettek reagálásukról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!