Külföld

2010.08.02. 10:29

Ahmedinezsád tévévitára hívta Obamát

Teherán - Tévévitára hívta Barack Obama amerikai elnököt hétfőn Mahmúd Ahmedinezsád iráni államfő, hogy kiderüljön, kinek vannak jobb megoldásai a világ problémáira.

MTI

Az iráni politikus hangoztatta, hogy ez év szeptemberében New Yorkban részt vesz az ENSZ-közgyűlés ülésszakán, s annak ideje alatt kész leülni szemtől-szembe Obama elnökkel, hogy szabadon beszéljenek a világ gondjairól. A párbeszéd a sajtó nyilvánossága előtt zajlana, hogy kiderüljön, ki tud ezekre a problémákra jobb megoldásokat - mondta Ahmedinezsád.

"Az amerikai kormány nemrég bejelentette, kész a párbeszédre. Mi is készek vagyunk rá, de annak logikus formájára" - hangoztatta az iráni vezető azzal kapcsolatban, hogy a Nyugatnak heves vitája van Teheránnal annak nukleáris programját illetően. 

Az iráni atomprogramot, amely Teherán szerint kizárólag békés célokat szolgál, sok bírálat éri külföldön, elsősorban az Egyesült Államok részéről, mert állítólag nukleáris fegyver előállítására irányul. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ez év júniusában újabb Irán-ellenes szankciókról határozott, amit az Egyesült Államok és az Európai Unió további súlyos, egyoldalú szankciói követtek.

Ennek ellenére ez év szeptemberére megbeszélést tűztek ki Teherán és a hatok csoportjának (Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Kína és Oroszország) képviselőivel, valamint az úgynevezett bécsi csoport - Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország - tagjaival nukleáris fűtőanyag cseréjéről.

 


   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!