Külföld

2016.12.29. 15:52

Az idősotthon diák lakói

Kollégium helyett idősek otthonába költöztek egyetemi hallgatók Hollandiában.

Napló-információ

Az érintett intézmény programjával a generációk közötti megértést igyekszik segíteni, illetve jelentősen javítani tudja az idősek életminőségét. Nyolcvan-kilencven éves emberek tanulnak e-mailt írni, a videomegosztó oldalakat vagy éppen a közösségi médiát kezelni huszonéves fiataloktól. Egy holland idősek otthona kollégiumi ellátást kínál olyan egyetemistáknak, akik vállalják, hogy cserébe az ott élő emberek „szomszédai" lesznek, és heti 30 óra önkéntes munkát végeznek az otthon falai között.

A Humanitas Deventer nevű intézmény célja nem pusztán a személyzet tehermentesítése, illetve az idősek szórakoztatása. A vizsgálatok szerint az ilyen kapcsolatok javítják az érintett emberek életminőségét és várható élettartamát azáltal, hogy csökken a társadalmi elszigeteltségük és a magányosságérzésük.

A programról beszámoló Johanna Harris arról ír, hogy a generációk közötti együttműködések növelik a valószínűségét, hogy a fiatal felnőttek az iskola elvégzése után is vállalnak önkéntes munkát. Vagyis az ilyen programok nemcsak az idősek számára jelentenek sokat, hanem a legtöbb esetben mély hatást gyakorolnak a fiatalokra is.

Nem mellesleg segítenek áthidalni a köztük lévő a társadalmi és ideológiai szakadékot, amely egyre komolyabb problémákat okoz a fiatalok és idősek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!