Külföld

2009.08.05. 08:16

Clinton elutazott Észak-Koreából, vele van a két amerikai újságíró is

Washington - Elutazott szerdán Észak-Koreából Bill Clinton; szóvivőjének közlése szerint vele van az a két amerikai újságíró is, akiket négy hónapja tiltott határátlépés miatt vettek őrizetbe az észak-koreai hatóságok, s akiknek az elengedését a volt amerikai elnöknek előző nap sikerült elérnie a phenjani vezetésnél.

MTI

Amerikai források szerint az észak-koreai kormány nem támasztott feltételt a két amerikai újságíró szabadon engedéséhez, vagyis azt nem kötötte össze a nukleáris programjáról folyamatban lévő nemzetközi tárgyalásokkal.  
    
Matt McKenna tájékoztatása szerint a Clintont és kíséretét szállító repülőgép útban van Los Angeles felé. A gép időközben Japánban egy amerikai támaszponton leszállt üzemanyag-felvétel céljából. 

A két szabadult újságíró kitűnő egészségi állapotnak örvend. 
    
A Kenyában tartózkodó Hillary Clinton amerikai külügyminiszter közölte: megkönnyebbüléssel fogadta, hogy férje közbenjárására Phenjan elengedte a két újságírót.  
    
A kínai külügyminisztérium is üdvözölte, hogy az újságírók visszanyerték szabadságukat és az ügyüket "megfelelő módon" rendezték. 
    
A fogságból kiszabadult két újságíró - az amerikai-koreai Euna Lee és a kínai-amerikai Laura Ling - a kaliforniai nagyvárosban hosszú idő után újra találkozhat a családtagjaival.
    
A volt amerikai elnök kedden érkezett váratlanul az észak-koreai fővárosba. Tárgyalt Kim Dzsong Illel, a sztálinista állam vezetőjével, észak-koreai híradások szerint bocsánatot kért az amerikai újságírók nevében. 

Néhány órával később a KCNA észak-koreai állami hírügynökség azt jelentette, hogy "a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság humanitárius politikájának és békeszeretetének" jeléül Kim Dzsong Il kegyelmet adott a júniusban 12 évi kényszermunkára ítélt két újságírónak, és szabadon engedik őket.

A washingtoni Fehér Ház hangsúlyozta, hogy a volt amerikai elnök magánúton járt Észak-Koreában. Az amerikai kormány cáfolta azokat az észak-koreai tömegtájékoztatásban megjelent híreket, amelyek szerint Clinton üzenetet vitt Phenjanba Barack Obama elnöktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!