Külföld

2009.04.01. 04:32

Észak-Korea amerikai kémrepülőgépek lelövésével fenyegetőzik

Észak-Korea - Észak-Korea azzal fenyegetőzött szerdán, hogy lelövi azokat az amerikai kémrepülőgépeket, amelyek megsértve légterét figyelik az általa beharangozott rakétaindítást.

nincs nev

Egy kereskedelmi műhold felvételeiből ítélve nem zárható ki, hogy Észak-Korea mégis műhold felbocsátására készül, és nem nagy hatótávolságú rakétával fog kísérletet végrehajtani - közölték szerdán névtelenül nyilatkozó amerikai védelmi tisztségviselők. 

Egy kereskedelmi műholdról készített felvételen látszik, hogy a kommunista ország északkeleti partján lévő Muszudan-ri indítóálláson látható Taepodong-2 típusú rakéta feje gömb alakú, mint általában az amerikai, orosz, kínai vagy európai műholdakat felbocsátó rakéták csúcsa is hasonló formájú. Amennyiben a hordozórakéta robbanófejjel lenne ellátva, akkor inkább kúp alakú lenne az orrésze. 

A kereskedelmi műhold által készített felvételt közzétette internetes oldalán a washingtoni Tudományos és Nemzetközi Biztonsági Intézet (ISIS), amely biztonsági, egyebek mellett atomfegyverekkel kapcsolatos kérdésekről tájékoztatja a közvéleményt. 

Észak-Korea előre bejelentette, hogy április 4. és 8. között egy nagy hatótávolságú rakétát bocsát fel, amellyel - állítása szerint - műholdat fog Föld körüli pályára állítani. Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea azonban azt gyanítja, hogy a rakétaindítás célja valójában nem a műholdfelbocsátás, hanem magának a rakétának - egy Taepodong-2 típusúnak - a kipróbálása. 

A rakéta mindkét esetben ugyanaz, csak a csúcsa más. Szakértők szerint azonban mivel Észak-Koreának nincsenek műholdak követéséhez szükséges fejlesztései, alig hihető, hogy Phenjan valóban műhold felbocsátására, s nem rakéta kipróbálására készül. 

A Nemzetközi Válságcsoport (ICG) közben arra figyelmeztetett, hogy amennyiben a rakétakísérlet sikeres is lenne, az csak jelentéktelen mértékben növelné a biztonsági kockázatokat. Amennyiben azonban a nemzetközi közösség aránytalanul túlreagálja a rakétakísérletet, az az észak-korai atomprogram felszámolását célzó hatoldalú tárgyalások végét jelenthetné, és olyan pusztító háborút robbanthatna ki, amelynek kárát látná nemcsak Dél-Koreának és Japánnak, hanem az egész világ. A válsággócok elemzésével foglalkozó tekintélyes nemzetközi intézet szerint a rakétakísérletre nyugodt és összehangolt választ kell adni, fokozva a nyomást Phenjanra, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz. 

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!