Külföld

2010.12.08. 08:53

Észak-Korea hadgyakorlatozott, délen válaszcsapással fenyegetnek

Napló - Az észak-koreai hadsereg tüzérségi lőgyakorlatot tartott területi vizein, amivel pánikot keltett a dél-koreai pénzpiacokon. A részvények és a von árfolyama gyorsan visszanyerte veszteségét, miután sajtójelentésekből kiderült, hogy az északiak "csak" gyakorlatoznak. Szöul újabb támadás esetére válaszcsapással fenyegette meg Észak-Koreát.

MTI

Egy dél-koreai katonai tisztviselő közölte, hogy helyi idő szerint szerdán délelőtt 9 óra körül ismeretlen mennyiségű tüzérségi lövedék hullott a két országot elválasztó demarkációs vonal tengeri szakaszának Észak-Koreához tartozó részére.

Az észak-koreai tüzérség november 23-án mintegy száznyolcvan ágyúlövést adott le egy dél-koreai szigetre, a Sárga-tengeren lévő Jonpjongra, amelyek közül körülbelül száz a szigeten csapódott be, a többi a tengeren. Dél-Korea az ágyúkat célba véve viszonozta az ostromot. Phenjan azt állítja, hogy tüzérsége is csak válaszolt, mégpedig az akkor folyó dél-koreai hadgyakorlaton leadott lövésekre.

A dél-koreai légierő és tüzérség azonnal célzott csapásokat mér észak-koreai támaszpontokra, ha újabb provokáció éri Phenjan részéről. Ez hangzott el szerdán Han Min Ku dél-koreai vezérkari főnök és amerikai kollégája, Mike Mullen tengernagy Szöulban folytatott tárgyalásain. Mullen azért utazott a dél-koreai fővárosba, hogy személyesen fejezze ki "szolidaritását és elkötelezettségét" az Egyesült Államokkal szövetséges Dél-Koreának.
Dél-Korea a szigetét ért támadás után, miután befejezte november 22-én elkezdett önálló hadgyakorlatát, közös manővereket rendezett az Egyesült Államokkal, elrettentendő Észak-Koreát, majd most a héten újabb önálló katonai gyakorlatba kezdett.
Mullen a The Wall Street Journal napilapnak nyilatkozva azt mondta: figyelemmel kell kísérni a helyzetet, mert amit szokványos, rutinjellegű hadgyakorlatnak neveznek manapság, más, mint régen volt. Hozzátette, hogy a Dél-Koreában tartandó újabb katonai manőverek célja a készültség szintjének emelése kell hogy legyen, miközben el kell kerülni a regionális feszültség növekedését.
A washingtoni Fehér Ház kedden bejelentette: a jövő héten Kínába küldik James Steinberg külügyminiszter-helyettest, hogy nyomást gyakoroljon a vonakodó kínai vezetésre, amelytől Washingtonban Észak-Korea féken tartását várják el. A látogatás bejelentésének előzménye, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter megbeszélést folytatott japán és dél-koreai kollégájával. A találkozón felszólították Észak-Koreát, hogy hagyjon fel háborúskodó magatartásával, illetve a múlt hónapihoz hasonló tüzérségi támadásaival. A felek egyúttal elutasították azt a kínai indítványt, miszerint kezdjenek azonnali tárgyalásokat Phenjannal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!