Külföld

2010.08.18. 09:09

Észak-Korea tárgyalást ajánlott Dél-Koreának (frissítve)

Szöul - Észak-Korea a közelmúltban csúcstalálkozót javasolt Dél-Koreának, de az elutasította az indítványt - jelentette szerdán egy dél-koreai újság.

MTI

A Dong-a Ilbo meg nem nevezett kormánytisztviselőkre hivatkozva közölte, hogy Szöul nemleges választ adott arra a kérdésre, érvényes-e még a múlt évben tett ajánlata, amely szerint gazdasági segélyt ad Észak-Koreának egy csúcstalálkozóért cserébe. A megkeresésre dél-koreai részről azt a választ adták, hogy az ajánlattétel óta a körülmények megváltoztak.

Az országegyesítési minisztérium szóvivője azt mondta, hogy nincs kormányszintű párbeszéd a két ország között, s nem tudott arról, hogy ilyen lett volna a közelmúltban. A Mail Business Newspaper szerdai számában Hjun In Tek országegyesítési miniszter azt írta, hogy nincs itt az ideje egy Észak- és Dél-Korea közötti csúcstalálkozónak.

Az év elején több sajtójelentés is szólt arról, hogy a két Korea között 2009-ben titkos tárgyalások zajlottak egy legfelső szintű találkozóról, de Szöul és Phenjan nagyon eltérően ítélte meg a azt, hogy milyen feltételek mellett jöhet létre a megbeszélés.

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető eddig kétszer találkozott dél-koreai elnökkel: 2000-ben Kim De Dzsunggal, 2007-ben pedig Ro Mo Hjunnal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!