Külföld

2009.07.02. 10:26

Észak-Korea újabb rakétákat lőtt ki

Szöul - Észak-Korea csütörtökön kísérletet hajtott végre két, feltehetően rövid hatótávolságú, föld-hajó rakétával a keleti partvidékén - jelentette a dél-koreai média.

MTI

Az egyik rakétát közép-európai idő szerint 10 óra 20 perckor, a másodikat 11 órakor indították a Vonszan melletti Szingszang-ri támaszpontról - közölte a szöuli védelmi minisztérium szóvivője a Yonhap szerint. További részletek egyelőre nem ismeretesek.

Észak-Korea szerdán jelentette be, hogy július 11-ig hadgyakorlatokat hajt végre, s kérte Japánt, hogy erre az időre ne közeledjen a parti vizeihez. A rakétakísérleteket azután hajtották végre, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedden Tokióban felszólította Phenjant: tartózkodjon minden olyan lépéstől, amely súlyosbítaná a térség helyzetét.

Észak-Korea április 5-én indított rakétát Japán irányába, s május 25-én hajtotta végre második kísérleti atomrobbantását. Ez utóbbi kiváltotta a nemzetközi közösség tiltakozását, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszigorította az első kísérleti atomrobbantás (2006) után Észak-Korea ellen elrendelt szankciókat.

Az Egyesült Államok korábban azt közölte, hogy nagy hatótávolságú észak-koreai rakéta indításával számol július 4-én, a függetlenség napján Hawaii irányában.

Csütörtökön - még a rakétaindításokról szóló hír előtt - sikertelenül értek véget a két Korea közötti munkaszintű tárgyalások egy közös ipari park létesítéséről a határ menti Keszongban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!