Külföld

2013.02.27. 17:57

Hálát adtak a pápáért

XVI. Benedek pápa távozik a tisztségéből, ahogyan ő fogalmazott utolsó audienciáján, ugyanazzal a bizalommal, mint amilyennel nyolc évvel ezelőtt a pápai szolgálatot elfogadta.

Balla Emőke

Egy világ hallgatta megdöbbenve a hírt, amikor a pápa több mint két hete bejelentette, február 28-án lemond, mondván „Szent Péter hajójának kormányozásához és az evangélium hirdetéséhez olyan testi és lelki erő kell, amely bennem az utóbbi időben olyannyira alábbhagyott, hogy fel kellett ismernem, alkalmatlan vagyok a rám bízott hivatal igazgatására”. Egyházon belül is voltak, akik úgy vélekedtek, nincs ebben különös, holott mégis: évszázadok óta nem volt rá példa. Sokan ma is azt találgatják, mi van döntése hátterében, valóban lemondott-e vagy lemondatták.

Erdő Péter bíboros, akinek nevét mint lehetséges utódét emlegették, körlevelében adott hálát az Isteni Gondviselésnek azokért a kegyelmekért és ajándékokért, amelyekben XVI. Benedek pápa apostoli szolgálata által az egyházat és az emberiséget részesítette.

XVI. Benedek pápa távozásával egy korszak lezárult. Rómába érkeznek a pápaválasztó bíborosok, hogy kulcsra zárt ajtók mögött szavazzanak az utód személyéről. Húsvétkor már az új egyházfő köszönti a híveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!