Külföld

2009.09.29. 10:41

Kiállítják Európa legrégibb mamutját

Kostolac - A közönség is megtekintheti megtalálási helyén eredeti pozíciójában a mamutcsontvázat, amely májusban a szerbiai Kostolac közelében, Belgrádtól 60 kilométerre keletre egy szénbányából került elő. Eközben a Vika névre keresztelt ősi állat szakmai vita kereszttüzébe került: eredetéről és koráról tanakodnak a tudósok.

MTI

Zoran Markovic, a Belgrádi Természettudományi Múzeum igazgatója elmondta: geológusaik az üledékes kőzetekből kiindulva 4,8 millió évre becsülték Vika korát. 

Elmondása szerint a külszíni fejtésű szénbányában talált csontok alapján a déli mamutok (Mammuthus meridionalis) egyik nőstény példányáról van szó, így büszkén jelentheti ki, hogy az ideiglenes kiállítási területen az Európában talált legrégebbi mamutot láthatják az érdeklődők. 
    
A holland származású Dick Mol, az egyik legjelentősebb nemzetközi mamutkutató azonban más véleményen van: az augusztusban Vikán végzett vizsgálataiból a korábbiaktól eltérő megállapításra jutott. 

Szerinte az egyed a sztyeppei mamutok (Mammuthus trogontherii) egyik hím példánya. Ezek az állatok az egymillió és háromszáz ezer évvel ezelőtti időintervallumban éltek. Mindezt a hatalmas zápfogakból és a csontváz felépítéséből következtette ki a tudós. 
    
Abban azonban mindkét tábor képviselő megegyeznek, hogy Vika esetében mindenképpen szenzációs leletről, tudományos kincsről van szó. Az ehhez a fajhoz tartozó mamutleletek közül ez az első teljes, jó állapotban fennmaradt csontváz.
    
Nyugat-Európában is több jó állapotú mamutcsontvázat találtak már, de azok általában a fiatalabb mamutfajokhoz tartoztak: a 300 ezer-8 ezer évvel ezelőtt élt gyapjas mamutokhoz. 
    
Vika fontos megkülönböztető faji jellemzője, hogy nem volt szőre. A 27 méteres mélységben talált példány hét tonnát nyomott, négy méter magas és öt méter hosszú volt, agyarai pedig a 2,5 méteres hosszt is elérték. 
    
A szerb tudósok szerint a már élemedett korú Vika beleragadt a mocsárba, és guggoló helyzetben múlt ki. Röviddel a halála után aztán újabb hatás érte a tetemet: gyomra szabályosan felrobbant, a hátát is eltörve. Egyes bordák olyannyira elpattantak, hogy a tetemtől távol találták meg őket az ásatás végzői.
    
Az állatot Kostolacban ott állítják ki, ahol megtalálták. Pontosabban nem is állítják: ugyanabban a guggoló pozícióban mutatják be a mamutcsontokat, mint ahogy a halál pillanatában voltak. 

Miomir Korac
, a mamutbemutató szervezője szerint még a térdkalácsok is olyan jó állapotban maradtak fent, mintha az állat csak nemrég múlt volna ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!