Külföld

2009.08.02. 14:21

Közel félmillió állás betöltetlen Németországban

Berlin - Közel félmillió állás betöltetlen Németországban, miközben a világméretű gazdasági válság hatására nő a munkanélküliség.

MTI

A legnagyobb munkaadói szervezet vezetője szerint a főként nem kellően hatékony állami hivatalok miatt nem találkozik kereslet és kínálat a munkaerőpiacon. 

Az utóbbi években javult a helyzet, "de még mindig gyakran panaszkodnak cégek, hogy a kiközvetített álláskereső nem felel meg a meghirdetett munkára" - mondta a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak Dieter Hundt, a Német Munkaadók Országos Szövetségének (BDA) elnöke. 

Hundt szerint az álláskeresőknek megfelelő továbbképzési lehetőségeket kell biztosítani, és szükséges támogatni a regionális és foglalkozások közti mobilitást, hogy a két oldal egymásra találjon 
    
Júliusban 52 ezerrel növekedett az állástalanok száma Németországban az egy hónappal korábbihoz képest, és elérte a 3,46 milliót. A munkanélküliségi ráta 8,2 százalékra emelkedett, pedig "számos vállalat most is keres szakembereket" - mondta Holger Scha:fer, a munkáltatókhoz közelinek számító IW gazdaságkutató intézet munkatársa, aki szerint csak a műszaki képzettséget igénylő területeken 60 ezer a betöltetlen állások száma. 
    
A német munkaügyi hivatalhoz (BA) júliusban 480 ezer üres állásról érkezett bejelentés. "Ez sokkal több a korábbi válságok idején tapasztaltnál" - mondta Scha:fer. 

Ráadásul a "vállalkozások kevesebb mint fele jelzi a hivatalnak, hogy betöltetlen munkahely van a cégnél, az állásszerzés esélyei tehát jobbak annál, mint amilyennek a statisztika alapján becsülni lehet" - mondta az IW munkatársa.
    
Ugyanakkor más szakértők szerint a szűk három és fél milliósnál jóval nagyobb lehet a munkanélküliek tábora. Hilmar Schneider, az IZA független kutatóintézet elemzőjének becslése szerint akár 1 millióan is lehetnek, akik nem regisztráltatják magukat az állami munkaközvetítő hivatalnál és nem is keresnek állást. 

A statisztikai adatfelvétel módszere pedig idén változott, ennek következtében nem számít hivatalosan munkanélkülinek az a 200 ezer ember, aki nem a BA, hanem magán munkaközvetítő vagy fejvadászcég segítségével próbál elhelyezkedni. 

"Feltűnő, hogy éppen választási évben változtatnak a statisztikai szabályokon. Így könnyen lehet kozmetikázni a számokat" - mondta az elemző a Bildnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!