Külföld

2009.06.04. 06:59

Negyven év börtön egy mexikói drogbárónak

Mexikóváros - Többek között egy amerikai kábítószer-ellenes ügynököt is elraboltatott és gyilkolt meg a most elítélt Rafael Caro Quintero, mexikói drogbáró. Akár 199 év börtönbüntetést is kaphatott volna.

Szausev Xénia

Rafael Caro Quintero áldozatai között volt az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség (DEA) egyik ügynöke. Enrique "Kiki" Camarenát 1985-ben raboltatta el, majd gyilkolta meg a most elítélt Quintero. A gyilkosság komoly feszültséget teremtett Mexikó és az Egyesült Államok között.

Az akkoriban "keresztapának" is nevezett Quintero 1985-ben azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy felajánlotta a mexikói kormánynak: kifizeti a közép-amerikai ország külső adósságát.

A drogbárót egyik bűntársával, Ernesto Fonsecával fogták perbe. Az ellenük felhozott vádak alapján elvileg akár 199, illetve 150 évi szabadságvesztés is kiszabható lett volna rájuk, de a nyugat-mexikói Jalisco szövetségi államban lefolytatott tárgyalás végén a bíró 40 évi börtönbüntetést rótt ki rájuk, mert 1985-ben ez volt a legszigorúbb büntetési tétel.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!