Külföld

2010.06.10. 10:05

Rasmussen: több afgánt kell kiképezni

Brüsszel - Fokozni kell az afgán hadsereg és rendőrség kiképzését, hogy az ország a saját lábára tudjon állni, és képes legyen megvédeni magát a terrorizmustól - mondta Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozását megnyitó köszöntőjében.

MTI

Rasmussen felhívta a figyelmet arra, hogy a közép-ázsiai ország biztonságának erősítése az egész világ biztonságát növelné. 

A tanácskozásra érkező Stanley McChrystal tábornok, az afganisztáni nemzetközi, illetve amerikai erők parancsnoka újságíróknak elmondta: a tálib felkelők ellen a kandahári térségben indított hadművelet a korábban reméltnél tovább fog tartani. Eredetileg azzal számoltak, hogy az augusztusi böjthónap, a ramadán előtt kiszoríthatják a térségből a felkelőket, de most már úgy látják, hogy a harcok őszig is elhúzódhatnak. 

A védelmi miniszterek - akiknek megbeszélésén Magyarországot Hende Csaba honvédelmi miniszter képviseli - Afganisztán mellett megvitatják a koszovói nemzetközi KFOR művelet helyzetét is. A tervek szerint ez év végén, illetve a jövő év elején tovább csökkenthető a Koszovóban tartózkodó nemzetközi erő létszáma.

Szó esik a rakétavédelem kérdéséről is. A főtitkár szerint helyes lenne, ha a NATO sajátjának tekintené az európai rakétavédelmi terveket. Megnyitó beszédében szakértőkre hivatkozva azt mondta, hogy viszonylag elfogadható áron - tíz év alatt mintegy 200 millió euróból - tovább lehetne bővíteni egyes, már most fejlesztés alatt álló, a csapatok oltalmazását szolgáló hadszíntéri rakétavédelmi rendszerek kapacitását, és így az egész európai lakosságnak védőernyőt lehetne biztosítani. 

Megvitatják a miniszterek a katonai képességek és források ésszerűbb, takarékosabb felhasználását célzó elgondolásokat. Rasmussen arról beszélt vitaindítójában, hogy a gazdasági nehézségek miatt minden kiadást, beruházást jól meg kell fontolni. Meg kell fogalmazni a prioritásokat, vissza kell fogni a bürokráciát, és - ha költségkímélő szempontok ezt indokolják - több tagállamnak egymással összefogva kell törekednie a szükséges kapacitások megteremtésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!