Külföld

2009.05.20. 12:11

Támadás a bankok ellen

Németország - Német diákok országos megmozdulásokon követelik, hogy a bankok helyett az állam az oktatásnak juttasson anyagi támogatást.

Szausev Xénia

"Senkit nem akarunk bántani, s pénzt lopni sem akarunk. És nem hagyjuk magunkat a rendőrség által provokálni. De úgy véljük, csakis a polgári engedetlenséggel tudjuk alátámasztani követeléseinket".

Ezzel a sajátos nyilatkozattal jelentették be szerdán Berlinben egyetemi diákok azt a június közepén induló országos akciót, amelynek keretében különböző bankok ellen jelképes "támadásokat" indítanak, pénzintézeteket kívánnak jelképesen "megszállni".

A "Támadás a bankok ellen" elnevezésű akció része annak az országos sztrájkakciónak, amelyet június 15 és június 19 között rendeznek diákok több németországi városban. A megmozdulás mottója: "Pénzt az oktatásra, a bankok támogatása helyett". Információk szerint az országos akcióban mintegy 50 város, köztük Berlin egyetemistái, illetve főiskolai diákjai vesznek részt, s kezdeményezésüket támogatásáról biztosította több szakszervezet, illetve diákszervezet is.

A követelések között szerepel egyebek között az oktatási rendszer általános fejlesztése, a tandíj eltörlése, több oktatási férőhely létesítése, továbbá több tanár alkalmazása, illetve kisebb osztályok létrehozása.

S hogy mindennek mi köze van a bankokhoz? A diákok mindezt a pénzügyminiszterhez, Peer Steinbrückhöz írt levelükben fejtették ki, utalva arra: a pénzügyi válság bizonyította, hogy a többi között a bankok megsegítésére "pillanatok alatt" több százmilliárd euró mozgósítható.

Az oktatás támogatásához legkevesebb százmilliárd euróra lenne szükség - szögezték le a bankok elleni "támadásokra" készülő aláírók.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!