Kultúra

2009.01.09. 03:28

Tokody lesz a szólista

<b>Veszprém</b> - <em>Tokody Ilona</em> Kossuth-díjas operaénekes lesz a szólistája a szombati Brusznyai-emlékhangversenynek, ahol Dvorák Te Deum Laudamus című műve szólal meg.

Balla Emőke

Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekes legutóbb a 2007-es Veszprémi Ünnepi Játékok operagáláján lépett fel a városban, Lukács Gyöngyivel, Polgár Lászlóval és Bándi Jánossal együtt. 

Máig csodálatos élmény számára az az este, a várbeli, gyönyörű, inspiráló környezet, a fantasztikus közönség. Elmondta azt is, ő jól kijön a kollégáival, a szopránok között sincs rivalizálás, inkább drukkol a másik sikeréért. Aznap este is így tett, Lukács Gyöngyivel ketten énekelték a szoprán áriákat.

A fesztivált megelőzően tavasszal a Mendelssohn Kamarazenekarral közösen koncertezett, Muskát András operaénekessel együtt Mozart-áriákat énekelt. 

Tokody Ilona régóta ismeri és tiszteli Kováts Péter hegedűművészt, a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetőjét, de az említett koncertet megelőzően még nem dolgoztak együtt. A közös munkák után azonban hangsúlyozza, nagyon szeret a Mendelssohn Kamarazenekarral muzsikálni, kiváló, professzionális csapat.

A Brusznyai Árpád tiszteletére rendezett emlékhangversenyen egy nagy volumenű, szép oratorikus mű, Dvorák Te Deum Laudamusa szólal meg. Bár Tokody Ilona jól ismeri a zenekari, oratorikus műveket, nem szégyelli bevallani, hogy erről az ünnepi miséről korábban nem hallott, Kováts Péter ismertette meg vele. 

Az ünnepélyes romantikus darab - melyben szláv zenei és népdalhagyományok fedezhetők fel - méltó lesz az ünnephez. 

A Sanctus rész, amit a szoprán és az énekkar közösen énekel, számára olyan, mintha hajnal lenne és a zene azt üzenné a hallgatóknak: ébredj fel, ember, hittel, jókedvvel, egy új világ, új élet kezdődik. A rövid, ám monumentális műre neki is komolyan kellett készülnie, az operaház korrepetítorával próbált, a veszprémi zenekarral és kórussal szombaton találkozik.

A hangversenyen közreműködik a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola tanulóival kibővített Mendelssohn Kamarazenekar, a Veszprémi Középiskolai Oratóriumkórus és Rácz István operaénekes. Vezényel: Kováts Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!