Kultúra

2009.02.24. 03:28

Kőrösi Csoma Sándor és Tibet

<b>Veszprém</b> - Fotókkal, dokumentumokkal emlékeztek Kőrösi Csoma Sándor nyelvtudósra, a tibetológia megalapítójára az elmúlt kedd délután a VMK Március 15-e úti klubkönyvtárában.

Deák Dóra

A Kőrösi nyomában - Tibet újságíró szemmel című fotókiállítást dr. Paczolay Gyula nyugalmazott egyetemi docens nyitotta meg, akitől Kőrösi Csoma Sándor mellett hallhattunk Kínáról, Tibetről, a tibeti nyelvről, Kőrösi Csoma Sándor munkásságának első tudományos feldolgozójáról, Duka Tivadarról és a nyelvtudós egyetlen tanítványáról, Malanról.

- Kőrösi Csoma Sándor a nagyenyedi kollégiumban szolgadiákként kezdte meg tanulmányait, majd a Göttingeni Egyetemen tanult tovább. Ekkor már több nyelven írt és olvasott. 

Az egyetem befejezése után Kabulba ment, ahol találkozott egy angol kormánymegbízottal, és az ő biztatására kezdett el foglalkozni a tibeti nyelvvel és irodalommal. Kőrösi Csoma Sándornak köszönhetjük a Kalkuttában megjelent első tibeti-angol szótárat, valamint a tibeti nyelv nyelvtanát is - emelte ki Paczolay Gyula.

A könyvtári est folytatásaként Kartali Zsuzsanna újságíró tartott vetített képes előadást tibeti útjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!