Kultúra

2010.01.25. 03:29

Egyszerűen csak élek és segítek

Veszprém - Többek között novellákat ír, énekel, zongorázik, gitározik és alsós diákoknak szervez programokat a Brusznyai Alapítvány idei díjában részesülő diák, Simon Dorottya.

Napló

Simon Dorottya a Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola végzős tanulója, általános iskolai tanulmányait is itt végezte. Reál beállítottságúnak vallja magát, hiszen kedvenc tantárgyai a biológia és a kémia. Az érettségi előtt álló lány az egészségügy területén szeretne tovább tanulni.

- Érdekelnek az emberek, szeretnék gyerekekkel foglalkozni a jövőben, így szívesen lennék orvos vagy mozgásszervi betegeket gyógyító konduktor - mondja Dorottya, akinek nagy meglepetés és megtiszteltetés volt a díj, hiszen egyáltalán nem számított rá, mert mint mondja: nem érzem, hogy túl sok mindent csinálnék, egyszerűen csak élek és megpróbálok másokon segíteni .

A rendkívül szerény, visszafogott, halk szavú, mosolygós, vidám diák az iskolai bulikon teaházat szervez, őszinte felebaráti szeretettel segít rászoruló társain, továbbá segít az alsó tagozatos diákoknak a szabadidő helyes eltöltésében, a hithez való kötődésük kialakításában. Honnan ez az önzetlen, emberek iránti segítőkészség? Dorottya azt mondja, ilyen a személyisége, nagy szerepet játszik természetesen benne a családi, iskolai háttér, hiszen katolikusként szülei ilyen szellemiségben nevelték fel.

- Az éneklés a hobbim, anélkül nem tudnék élni, létezni, mert az is a lényemnek a része. A zenével nagyon könnyű az emberek lelkét megfogni, ezért is szeretek énekelni. Kedvelem a népdalokat, tagja vagyok az iskolai gregorián kórusnak és tavaly január óta Veszprém Város Vegyeskarának is - mondja, majd mosolyogva hozzáteszi, hogy a bátyja pedig előszeretettel neveli a rockzenére.

Tizenegy évig tanult zongorázni a zeneiskolában, a gitárral pedig önszorgalomból, otthon ismerkedett meg. Az iskolában rendszeresen szervez gitáros szentmiséket, illetve lelkigyakorlatokon saját gitárkíséretében liturgikus és ifjúsági énekeket tanít kicsiknek és nagyoknak.

- A kicsik minden törődésért hálásak, ezért gondoltuk úgy a társaimmal, hogy érdemes lenne velük foglalkozni. Ők az utánpótlásunk, akiknek kirándulásokat, tábortüzet, labdajátékokat szervezünk.

Dorottya régebben szívesen vetett papírra verseket, amelyekben kisgyermeki gondolatai fogalmazódtak meg, novellákat azonban a mai napig ír, amelyekkel olykor pályázik is.

Hosszú távú céljai között, mint a legtöbb embernek, neki is a család, egészség, boldogság szerepelnek, majd végül hozzáteszi, hogy ezeket nem feltétlenül a pénzben kell keresni, ezért ő megpróbál a mindennapok kis dolgainak is örülni.

Hosszú távú céljai között, mint a legtöbb embernek, neki is a család, egészség, boldogság szerepelnek, majd végül hozzáteszi, hogy ezeket nem feltétlenül a pénzben kell keresni, ezért ő megpróbál a mindennapok kis dolgainak is örülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!