Kultúra

2010.02.22. 03:29

Mindene az opera

Pápa, Bécs - Fodor Bernadett, a bécsi zeneakadémia hallgatója kapta az I. Birgit Nilsson-emlékdíjat az osztrák fővárosban. A mezzoszoprán énekesnő fiatal kora ellenére számtalan sikert tudhat már magáénak.

Deák Dóra

Elisabeth Wrnfeldt szoprán, Birgit Nilsson utolsó tanítványa alapította a Svéd- Osztrák Társaság és a bécsi zeneakadémia kooperációjával a Birgit Nilsson-emlékdíjat, amit a közeljövőben vehet át a pápai Fodor Bernadett. A díj számos szakmai lehetőséget kínál a mezzoszopránnak.

- Stockholmba utazhatok március végén, ahol Elisabeth Wrnfeldttel lesz egy közös koncertem a Wagner Intézetben és előéneklési lehetőséget kapok a Svéd Operában, amelynek nagy reményekkel indulok. A svéd út még egy különleges meglepetést tartogat. Az ABBA együttesből jól ismert Benny Anderson zeneszerzővel találkozhatom és dolgozhatom együtt. Az általa írt operából fogunk részleteket előadni áprilisban a bécsi schönbrunni kastély színházában tartandó Birgit Nilsson- emlékkoncerten, ahol az emlékdíj átadása is lesz.

Bernadett zenei tanulmányait zongoristaként kezdte a pápai Bartók Béla Zeneiskolában, énekelni későn, huszonegy évesen kezdett tanulni. Gimnáziumi tanulmányai alatt leginkább a természet érdekelte, ám a Türr István Gimnáziumban tett érettségit követően egy pont híján lemaradt a biológus szakról, amit ő égi jelnek tekintett. Sokáig sem az opera, sem a komolyzene nem volt jelen az életében.

- 16 éves lehettem, amikor Mozart Rekviemjének Lacrimosa tétele a klasszikus zene felé fordította érdeklődésemet, de az igazi rajongás akkor kezdődött, amikor komolyabban kezdtem foglalkozni az énekléssel. Itt, a pápai nagytemplomban fogalmazódott meg először bennem, hogy énekelnem kell, amikor a Türr gimnázium kórusával Wolf Péter Ave Mariáját énekelhettem szólistaként. Éreztem, hogy van valamim, amivel kötelességem foglalkozni és kiművelni - mondja Bernadett, aki az érettségi után a győri Richter János Konzervatóriumban folytatta tanulmányait, ahol Dobi-Kiss Veronika mezzoszoprán énekesnő lett a mestere, akinek a mai napig nagyon sokat köszönhet.

Jelenleg a bécsi zeneakadémia hallgatója, ahol a kiváló drámai szoprán operaénekes, Gabriele Lechner a tanára. Az akadémiából két éve van hátra, utána is szeretne külföldön maradni, mert ott több a lehetőség, de mindig szívesen utazik haza, mert igazán az anyanyelvi közegben érzi jól magát.

- A világon bárhol énekelek, mindig mint magyar énekesnő lépek a színpadra. Remélem, hogy Bartók Kékszakállújában még sokszor lesz alkalmam fellépni külföldön, mert fantasztikus érzés idegen nyelvű közönségnek magyarul énekelni.

Az énekesnőnek inkább kedvencei, mint példaképei vannak. Szeretett előadói közé tartozik Luciano Pavarotti, akit minden percben szívesen hallgat.

- Ha elkezd énekelni, az olyan, mintha kisütne a nap - mondja, majd hozzáteszi, hogy szívesen bejárná azt a szerepkört, amit Elena Obrazcova drámai mezzoszoprán. A magyar művészek közül Sass Sylvia áll hozzá a legközelebb, akihez szeretetteljes baráti kapcsolat is fűzi.

Beszélgetésünk végén Bernadett elárulta, hogy míg másoknál az éneklés, addig nála a rajzolás, festés jelenti a kikapcsolódást, az utóbbi időben selyemfestéssel foglalkozik.

- Ha már nagyon kimerültem, akkor a csendre vágyom leginkább. Például egy séta itt Pápán a hétvégi, csendes Kossuth utcán, igazi felüdülést jelent számomra. A legnagyobb támaszt pedig a családom jelenti, a páromnak, a szüleimnek, a nagyszüleimnek és a nővéremnek nagyon sokat köszönhetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!