Kultúra

2010.06.22. 16:35

A települések közötti kapocs - Hasznot hozott a pluszalkalmazott

Veszprém - Az oktatási feladatok ellátásának szervezése, lebonyolítása fontos kapocs lehet egy-egy kistérség települései között, véli több polgármester az eddigi tapasztalatok alapján.

Győrffy Árpád

A veszprémi kistérségi társulás a legutóbbi ülésén kapott tájékoztatást a kistérségi közoktatási feladatok ellátásáról. A Schindler László oktatási bizottsági elnök által beterjesztett anyag jelentős részben érintette a munka-szervezetnél 2008 tavasza óta dolgozó közoktatási referens tevékenységét. Köbli Miklós elnök a kétéves munka eredményeit értékelve úgy látja, jó döntés volt a státus létrehozása, amit azóta Kotzó László tölt be.

- A referens egyik, anyagi haszonnal is közvetlenül mérhető tevékenysége a kiegészítő oktatási normatívák igénylésének a figyelemmel kísérése. A munkájának köszönhetően biztosabban elkerülik az oktatási intézmények olyan pénzek lehívását, amihez nincs meg a jogosultságuk, s ezért később vissza kellene fizetni, azokat viszont leigénylik, ami jár nekik - indokolja álláspontját az elnök.

Mint kérdésünkre elmondta, közvetlen anyagi haszna van annak is, hogy a referens elkészíti a különböző kötelezően előírt programokat  például a közoktatási esély-egyenlőségi ügyekről intézményi és települési szinten is. Ezt sokkal drágább lenne, ha mindenki külön-külön megcsináltatná. A referens feladatkörébe tartozik a kistérségi rendezvények koordinálása. Ennek a munkának az eredményét jelzik azok az utóbbi időben megszaporodott programok, amiket az iskolák szerveznek a kistérségnek vagy egy-egy település a mikrotérség közösségének.

Az elnök szerint nagyon fontos a referens tevékenysége az iskolák átszervezéséről, esetleges összevonásáról szóló javaslatok kidolgozásánál. Igaz, azt is megjegyzi, hogy a fenntartók többnyire nem fogadják meg az ilyen javaslatokat, bár nagyon szívesen támaszkodnak a referenstől kapott információkra az új jogszabályokkal kapcsolatban, vagy a jogi lehetőségekkel kapcsolatos véleményére egy-egy konkrét döntés meghozatala előtt.

Az elmúlt két esztendő alapján úgy vélem, hogy a referens alkalmazása megtakarítást eredményezett, miközben sok hasznot hozott a kistérségnek és a településeknek  összegezte álláspontját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!